Πιθανές Αντιδράσεις του Ισραήλ στην Πυραυλική Επίθεση κατά του Ιράν και οι Επιπτώσεις τους

Πιθανές Αντιδράσεις του Ισραήλ στην Πυραυλική Επίθεση κατά του Ιράν και οι Επιπτώσεις τους

Οι New York Times αναλύουν τις πιθανότητες του Ισραήλ να επιτύχει πλήγματα σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, ως απάντηση στην πρόσφατη πυραυλική επίθεση στην Τεχεράνη. Σύμφωνα με το άρθρο, είναι μάλλον απίθανο το Ισραήλ να προχωρήσει σε μια τέτοια αποστολή χωρίς τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Υψηλόβαθμοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της χώρας να προκαλέσει ουσιαστική ζημιά στις ιρανικές πυρηνικές υποδομές.

Η συζήτηση έχει ξεκινήσει επίσης εντός της Ισραηλινού συνόδου, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι ίσως υπάρχει μια ευκαιρία να αναβάλουν την ικανότητα του Ιράν να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα. Αυτή η αντίληψη προκύπτει αφενός από την ικανότητα του Ιράν να ενισχύσει γρήγορα τον εμπλουτισμό ουρανίου και αφετέρου από την ιδέα ότι οι Ιρανοί μηχανικοί θα χρειαστούν αρκετό χρόνο για να μετατρέψουν το καύσιμο σε όπλο κρατά ανοιχτή την συζήτηση για ενδεχόμενη επίθεση.

Το άρθρο καταγράφει τις προειδοποιήσεις του προεδρικού γραφείου των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, να αποφύγει επιθέσεις σε πυρηνικούς ή ενεργειακούς στόχους και τονίζει την επιθυμία των ΗΠΑ για περιορισμό της κλιμάκωσης της κατάστασης. Παρά τις στρατηγικές επιδιώξεις του Ισραήλ, η αμερικανική διοίκηση υπογραμμίζει τη δυνατότητα ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας.

Προτού ξεσπάσει η σύγκρουση με το Ισραήλ, η Ρωσία συνεργαζόταν με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για την επιτήρηση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Ωστόσο, η σημερινή στρατηγική ανάγκη της Ρωσίας για ιρανικές προμήθειες θα μπορούσε, σύμφωνα με αναλυτές, να επιταχύνει την πρόοδο της Τεχεράνης στον τομέα αυτό.

Οι ανησυχίες για την ικανότητα της Χεζμπολάχ να χτυπήσει το Ισραήλ από την πλευρά του Ιράν είναι μία άλλη πηγή στοχοθέτησης, που μπορεί να επηρεάσει την θέση της Ιρανικής ηγεσίας. Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες επιθέσεις στην τρομοκρατική ομάδα και την αποδυνάμωσή της, η Ιρανική στρατηγική μπορεί να στραφεί στην ανάπτυξη πυρηνικών δυνατοτήτων ως μηχανισμού αποτροπής.

Σημαντική ήταν και η προειδοποιητική στρατιωτική άσκηση που διεξήχθη πριν από δύο χρόνια από το Ισραήλ, η οποία σκοπό είχε να αποδείξει την ικανότητά της να πραγματοποιήσει προληπτικές επιθέσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Η άσκηση αυτή, σύμφωνα με τους Times, υπηρέτησε και ως μήνυμα προς τις ΗΠΑ, τονίζοντας την αυτονομία της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.

Πηγή: documentonews.gr