Θανατηφόρος κίνδυνος από αμίαντο στη Λωρίδα της Γάζας μετά από ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Θανατηφόρος κίνδυνος από αμίαντο στη Λωρίδα της Γάζας μετά από ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Από την αρχή του πολέμου στη Γάζα, το Ισραήλ έχει προχωρήσει σε συστηματικούς βομβαρδισμούς στους προσφυγικούς καταυλισμούς του παλαιστινιακού θύλακα. Σε αυτά τα κατεστραμμένα κτίρια, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) έχει εντοπίσει αμίαντο, ένα ορυκτό που υπήρχε ευρέως στις κατασκευές πριν από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν το 2011.

Ακόμη ένας θανάσιμος εχθρός, εκτός από τις επιθέσεις, απειλεί τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας: ο αμίαντος που βρίσκεται στα συντρίμμια προκαλεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, περίπου 800.000 τόνοι από τα συντρίμμια της Γάζας μπορεί να είναι μολυσμένοι με αμίαντο. Αυτός ο παράγοντας συνδυάζεται με τον θάνατο περίπου 42.000 ανθρώπων λόγω των αδίστακτων ενεργειών του Ισραήλ.

Η ειδική σημασία του αμιάντου έγκειται στο γεγονός ότι παραμένει σχετικά ακίνδυνος όταν δεν διαταράσσεται, όμως, όταν αναμιγνύεται με τον αέρα, γίνεται εξαιρετικά καρκινογόνος. Οι σεισμιδασμοί που προκλήθηκαν από τις εκρήξεις προκάλεσαν τη διάσπαση τεράστιων ποσοτήτων αμιάντου, δημιουργώντας μικροσκοπικά, αιωρούμενα σωματίδια που μπορούν να εισπνευστούν.

Ο Βρετανός ακαδημαϊκός και ειδικός στον αμίαντο, Ρότζερ Γουίλεϊ, προειδοποιεί ότι οι συνέπειες της έκθεσης στον αμίαντο μπορεί να είναι συγκρίσιμες με εκείνες που παρατηρήθηκαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Η υγειονομική κατάσταση τη συγκεκριμένη περίοδο είχε προκαλέσει το θάνατο 4.343 ατόμων λόγω σχετικών με τις ασθένειες του αμιάντου. Ο Γουίλεϊ εκτιμά ότι «ότι συνέβη τότε θα επαναληφθεί και στη Γάζα».

Η κατάσταση για τους Παλαιστίνιους είναι απελπιστική, καθώς οι συνθήκες δεν επιτρέπουν εύκολες εξόδους από τους μολυσμένους χώρους. Ο Γουίλεϊ αναφέρει πως το καλύτερο που μπορεί κάποιος να κάνει όταν ο αμίαντος αναμιγνύεται με τον αέρα είναι να απομακρυνθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ωστόσο αυτή η επιλογή είναι αδύνατη για τα περισσότερα από δύο εκατομμύρια άτομα που ζουν σε περίπου 365 τετραγωνικά χιλιόμετρα, εκ των οποίων μόνο το 11% θεωρείται επί του παρόντος ασφαλές.

Η σοβαρότητα της κατάστασης αυτής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για άμεσες και μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία των κατοίκων, με τον φόβο ότι οι περιπτώσεις καρκίνου θα καταγράφονται για δεκαετίες.

Πηγή: documentonews.gr