Η Μπούτσα της Ουκρανίας γίνεται το σκηνικό για την εθελοντική μονάδα αεράμυνας που ονομάζεται «Μάγισσες», η οποία αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από γυναίκες. Αυτές οι γυναίκες έχουν αναλάβει την προστασία του ουρανού της χώρας τους καθώς όλο και περισσότεροι άνδρες στρατιώτες ανακαλούνται για να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή. Περίπου κάθε βράδυ, τα ρωσικά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εισβάλουν στην περιοχή, και οι Μάγισσες πρέπει να παράσχουν μια επιπλέον ασπίδα γύρω από τις πόλεις.
Πολλές από αυτές, όπως η Βαλεντίνα, μια 51χρονη κτηνίατρος, αναφέρουν ότι η συμμετοχή τους αυτή είναι ένας τρόπος να βρουν δύναμη και να ξεπεράσουν την αίσθηση αδυναμίας από την κατάληψη της περιοχής. «Είμαι 51 ετών, ζυγίζω 100 κιλά, δεν μπορώ να τρέξω. Νόμιζα ότι θα με έστελναν στα σκουπίδια, αλλά με πήραν!» αναφέρει, σημειώνοντας ότι το βάρος του εξοπλισμού είναι πολύ λιγότερο αν το συγκρίνει με την αποστολή που αναλαμβάνει.
Οι νυχτερινές βάρδιες τους επιτρέπουν να συνδυάζουν τις καθημερινές τους δουλειές ως καθηγήτριες, γιατροί ή ακόμα και μανικιουρίστες με την υπεράσπιση της πατρίδας τους. Παρά το φόβο, η Ίννα, μια άλλη Μάγισσα, στηρίζει την απόφασή της να συμμετάσχει: «Είναι τρομακτικό, ναι, αλλά το ίδιο και ο τοκετός, και παρόλα αυτά το έκανα τρεις φορές». Οι ιστορίες φρίκης που προηγήθηκαν, περιλαμβάνοντας δολοφονίες και απαγωγές, ενίσχυσαν την απόφασή τους να δράσουν.
Η διάθεση των γυναικών είναι ακλόνητη. Η Γιούλια, μια άλλη μέλος της ομάδας, παρακολουθεί τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το tablet της και δηλώνει: «Πρέπει πάντα να είμαστε σε εγρήγορση και να αφουγκραζόμαστε τον παραμικρό ήχο». Η προετοιμασία τους περιλαμβάνει ακόμα και αυτοσχεδιασμούς, καθώς οι γυναίκες κρατούν τα ρούχα τους στο αυτοκίνητο για να είναι έτοιμες να διδάξουν αλλά και να φέρουν όπλα.
Ο διοικητής των εθελοντών, Andriy Verlaty, μετράει την απώλεια ανδρών από την ομάδα του και υπογραμμίζει ότι στη διάρκεια της ανάγκης, το γέλιο και η εμπιστοσύνη προς τις γυναίκες έχουν αυξηθεί. Αναγκάστηκε να στρατολογήσει γυναίκες αφού οι περισσότεροι άνδρες από την ομάδα του στρατολογήθηκαν για την πρώτη γραμμή. «Αρχικά ήταν σαν αστείο, αλλά αυτό έχει αλλάξει πραγματικά», παρατηρεί ο Verlaty.
Αυτός ο εθελοντικός σχηματισμός αποδεικνύει πώς οι γυναίκες, απέναντι σε δύσκολες καταστάσεις, μπορούν να προσφέρουν σημαντική βοήθεια στην άμυνα και την επιβίωση της πατρίδας τους, αποδεικνύοντας ότι είναι ικανές να επιτελούν ρόλους που παραδοσιακά θεωρούνταν ανδρικοί. Η ιστορία τους αναδεικνύει την αλληλεγγύη και τη δύναμη των γυναικών σε περιόδους πολέμου και κρίσης.
Πηγή: documentonews.gr