Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Le Monde και το μη κερδοσκοπικό μέσο Lighthouse Reports, οι συνθήκες κράτησης των αιτούντων άσυλο στην Τουρκία περιγράφονται ως φρικτές. Τα κέντρα αυτά, τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν μετατραπεί σε κέντρα απέλασης, με μαζικές απελάσεις προσφύγων στις χώρες καταγωγής τους, συμπεριλαμβανομένων της Συρίας και του Αφγανιστάν, παρά τους σοβαρούς κινδύνους.
Δεκάδες συνεντεύξεις με διπλωμάτες, δικηγόρους και στελέχη της ΕΕ επιβεβαιώνουν τη δύσκολη κατάσταση των προσφύγων στην Τουρκία. Ανησυχητικές είναι οι αναφορές ότι η ΕΕ γνώριζε για τη χρήση των κονδυλίων της για τη διευκόλυνση συλλήψεων, πλην όμως αγνόησε τις προειδοποιήσεις Ευρωπαίων διπλωματών που είχαν θέσει σε γνώση των ανωτέρων τους τις ανησυχίες τους.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Άνα Πισονέρο, δήλωσε ότι η ευθύνη για τις έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες κακοποίησης και αναγκαστικών επαναπροωθήσεων προς τη Συρία και το Αφγανιστάν ανήκει στις τουρκικές αρχές. Όπως τόνισε, η ΕΕ είναι πρόθυμη να επανασχεδιάσει τις πολιτικές της εφόσον υπάρξουν αποδείξεις για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τονίστηκε επίσης ότι η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες και έχει λάβει σχεδόν 10 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2012 για την υποστήριξη των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής. Η Κομισιόν έχει προγραμματίσει επιπλέον δισεκατομμύριο ευρώ το 2024.
Οι διεθνείς οργανώσεις επανειλημμένα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κακομεταχείριση των μεταναστών σε χώρες διέλευσης. Ο τομέας της μετανάστευσης είναι κεντρικό θέμα στην επικείμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, όπου οι αρχηγοί κρατών θα εξετάσουν την ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και τις διαδικασίες επιστροφής μεταναστών.
Πηγή: documentonews.gr