Απολογισμός δράσεων και προγραμματισμός από τον ΟΚΠΑΠΑ.

«Ο ΟΚΠΑΠΑ από την ίδρυση του αποτελεί έναν σημαντικό βραχίονα του Δήμου στη χάραξη και την υλοποίηση κοινωνικών πολιτικών. Η τελευταία χρονιά ήταν διαφορετική καθώς στην καθημερινότητα όλων εισέβαλε η πανδημία. Μέσα στο ιδιαίτερα δύσκολο και δυσμενές περιβάλλον που εξακολουθούμε να ζούμε οι δράσεις που υλοποίησε και εξακολουθεί να υλοποιεί ο Οργανισμός αποτελούν ασπίδα ειδικά για τις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».

Αυτό επεσήμανε ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ σε συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του Οργανισμού Δημήτρη Πάνου και Γιάννη Τσίμαρη και στην οποία παρουσιάστηκε ο απολογισμός δράσεων αλλά και ο προγραμματισμός για το επόμενο διάστημα.

Το βασικό τετράπτυχο της κοινωνικής πολιτικής είναι:
 • Κανένας δεν είναι μόνος του. Το αποδεικνύουμε καθημερινά.
 • Διασφαλίζουμε την μέγιστη φροντίδα για τα παιδιά. Οι παιδικοί μας σταθμοί είναι το σπίτι που μεγαλώνουν.
 • Στηρίζουμε χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς όλες τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
 • Σχεδιάζουμε και προχωρούμε στην αναβάθμιση όλων των δομών.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Φίλιππα Τσουμάνη πρόεδρο του Οργανισμού από το 2011 μέχρι το 2019 για την προσφορά του στον ΟΚΠΑΠΑ, καθώς όπως είπε μόχθησε ιδιαίτερα για την οργάνωση και την στελέχωσή του.

Ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημήτρης Πάνου υπογράμμισε ότι οι δραστηριότητες του Οργανισμού τόσο της προσχολικής αγωγής όσο και των κοινωνικών υπηρεσιών απαιτούν ευαισθησία, διάθεση προσφοράς και ενσυναίσθηση και αυτή υπάρχει τόσο στη διοίκηση όσο στους εργαζομένους του.

Ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τις Διευθύντριες του Οργανισμού και τις υπηρεσίες του Δήμου για την συνεργασία και τόνισε ότι για την Δημοτική Αρχή η κοινωνική πολιτική αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα.

Ο αντιπρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Γιάννης Τσίμαρης αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο περιβάλλον που δημιούργησε η πανδημία και στις δράσεις που ανέλαβε ο Οργανισμός υπογραμμίζοντας ότι ικανοποιήθηκε το σύνολο των αιτημάτων των πολιτών.

Για την επόμενη χρονιά στόχος είναι η βελτίωση των υπαρχουσών δομών και η δημιουργία νέων που περιλαμβάνονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2020-23.

Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν την λειτουργία τους:
 • Το Δεύτερο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων
 • Το Κέντρο Δημιουργικής Φροντίδας ατόμων με αναπηρία
 • Το Κέντρο ημερήσιας φροντίδας για άτομα με αυτισμό και Alzheimer (ΚΔΗΦ).
Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Ακολουθεί ο απολογισμός του ΟΚΠΑΠΑ αναλυτικά και ανά τομέα όπως παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού:

Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί

Το Πρόγραμμα ανακαίνισης των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών, ποσού 1.100.000 ευρώ βρίσκεται στη φάση της μελέτης και σκοπός είναι μέχρι το τέλος του να γίνει η προκήρυξη του έργου.

Μετά από την προγραμματική σύμβαση με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, έγινε ο διαγωνισμός για την πυρασφάλεια

Δημιουργήθηκε νέο βρεφικό τμήμα στον 10ο Βρεφονηπιακό Σταθμό Περάματος με δυνατότητα φιλοξενίας 12 παιδιών.

Γίνονται ενέργειες για δημιουργία άλλων δύο τμημάτων μέσα στην τρέχουσα χρονιά και συγκεκριμένα στον 9ο Βρεφονηπιακό Σταθμό (Ανατολή ) και στον 2ο Παιδικό Σταθμό (Πλατεία Πάργης).

Καταβάλλεται προσπάθεια για το διορισμό μόνιμου προσωπικού, λόγω των μεγάλων ελλείψεων που διαπιστώνονται στους σταθμούς του Δήμου.

Λήψη μέτρων προφύλαξης από COVID-19
 • Προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας για το προσωπικό
 • Εξέταση όλου του προσωπικού των παιδικών σταθμών για COVID-19
Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.)

Μέχρι τον Μάρτιο 2020 που έκλεισαν τα Κ.Α.Π.Η. , σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις, η διοίκηση του ΟΚΠΑΠΑ είχε προχωρήσει στη σύνταξη νέου Κανονισμού Λειτουργίας τους, είχε εμπλουτίσει τις δραστηριότητας με εκμάθηση ξένης γλώσσας, ψηφιακών μέσων και με μαθήματα γαστρονομίας. Σε συνεργασία με το Τμήμα Τουρισμού είχε πραγματοποιήσει προγράμματα περιήγησης σε μουσεία, μοναστήρια και ιστορικά μνημεία.

Ο ΟΚΠΑΠΑ προχώρησε στην ίδρυση Συμβουλευτικού Σταθμού για την άνοια ο οποίος στεγάζεται στο Β΄ΚΑΠΗ σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων. Μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί 78 άτομα. Τέλος υπήρξε συμφωνία με το Επιμελητήριο Ιωαννίνων για την παροχή εκπτώσεων στα μέλη των ΚΑΠΗ.

Κέντρο Ημερήσια Φροντίδας Ηλικιωμένων(Κ.Η.Φ.Η.)

Εξυπηρετούνται 30 ωφελούμενοι σε καθημερινή βάση από τις 7.00πμ έως 15.00μμ, με διάφορες δραστηριότητες, μεσημεριανή σίτιση και νοσηλευτική φροντίδα. Μετά από την καραντίνα και τα έκτακτα μέτρα οι ωφελούμενοι εξακολουθούν να εξυπηρετούνται σε μικρότερες ομάδες στο Κ.Η.Φ.Η. αλλά και κατ΄ οίκον.

Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών με αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π. με.Α)

Το ΚΔΑΠ με. Α φιλοξενεί 15 παιδιά, ηλικίας 6 έως 18 ετών.

Το κέντρο εμπλουτίστηκε με εξοπλισμό εργοθεραπείας και ψηφιακών μέσων.

Βελτιώθηκε η κτιριακή υποδομή τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά με στόχο την ασφάλεια των ωφελούμενων παιδιών.

Προχωρά η προκήρυξη για την αγορά ειδικού οχήματος-μικρού λεωφορείου μεταφοράς ατόμων με αναπηρία.

Ο Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. είναι ο φορέας εκείνος που θα αναλάβει την λειτουργία του νέου «Κέντρου για το παιδί» που θα γίνει στο παλιό Άσυλο Ανιάτων και θα περιλαμβάνει ένα Κ.Δ.Α.Π. και δύο Κ.Δ.Α.Π. μεΑ.

Κέντρο Κοινότητας

Το ήδη λειτουργούν Κέντρο Κοινότητας, επί της οδού Καπλάνη 15, εξυπηρέτησε χιλιάδες συμπολίτες μας. Ενδεικτικά , από 1/10/2019 -15/9/2020) εξυπηρέτησε 4.772 ωφελούμενους σε 13.642 αιτήματα, ενώ στις αρχές του 2020 βρέθηκε μέσα στα δέκα πρώτα από πλευράς αριθμού εξυπηρετούμενων πανελλαδικώς.

Ο Οργανισμός προχώρησε στην επέκταση του, με το Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας και το Κέντρο Ρομά , δύο νέες δομές για τις οποίες έχουν ήδη μισθωθεί δύο νέοι χώροι, στην οδό Καπλάνη και στο ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ. και ήδη εξοπλίζονται. Για την στελέχωσή τους θα προκηρυχθεί άμεσα η κάλυψη οκτώ θέσεων.

Υπνωτήριο Αστέγων

Αυξήθηκαν οι ωφελούμενοι της δομής με 9 νέες εισαγωγές (6 άντρες και 3 γυναίκες). Έγινε προσπάθεια βελτιώσεων στον υπάρχοντα χώρο της δομής στο ΚΕΚΩΠ και παράλληλα έγινε προκήρυξη για μεταφορά της δομής σε άλλο κτήριο.

Ξενώνας Γυναικών θυμάτων Βίας και των παιδιών τους

Αυξήθηκαν οι ωφελούμενοι από 12 σε 29 με 17 νέες εισαγωγές (9 γυναίκες και παιδιά). Στον ξενώνα μεγαλώνει το πρώτο μωρό που γεννήθηκε στη δομή.

Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» λειτουργούν έξι δομές και εξυπηρετούν 350 περίπου συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το προσωπικό του προγράμματος ήταν στην πρώτη γραμμή κατά την διάρκεια της πανδημίας και ήταν αυτό που υποστήριξε τις ευπαθείς ομάδες του δήμου μας.

Κοινωνικό Παντοπωλείο

Ωφελήθηκαν 556 οικογένειες εκ των οποίων 72 εντάχθηκαν το 2020.

Δόθηκαν 230 πακέτα σε 230 οικογένειες για το Πάσχα. Ενισχύθηκαν επίσης οι Φυλακές και ο Σύλλογος Πολυτέκνων. Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο δημιουργήθηκε μία νέα δράση. Ονομάζεται «χάρισέ το» και μέσω αυτής οι συμπολίτες μας χαρίζουν αντικείμενα , έπιπλα, μικροηλεκτρονικές συσκευές κ.α. για να αποδοθούν σε όσους τα χρειάζονται.

Κοινωνικό Φαρμακείο

Εξυπηρετήθηκαν 260 ωφελούμενοι συνολικά από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τώρα. Ειδικότερα, το Κοινωνικό Φαρμακείο χορήγησε φάρμακα και σε άλλους φορείς όπως Αστυνομική Δ/νση Ιωαννίνων ,Φυλακές Ιωαννίνων, Κιβωτός του Κόσμου (Πωγωνιανή) Γηροκομείο Ζωσιμαδών , Κοινωνικό Φαρμακείο Άρτας, Τρικάλων , Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων κα.

Κοινωνικό Οδοντιατρείο

Πραγματοποιήθηκαν από 1/9/2019 έως 31/8/2020 285 επισκέψεις ωφελούμενων και έγιναν 237 οδοντιατρικές πράξεις .

Ενισχύθηκε ο εξοπλισμός με ακτινολογικό μηχάνημα και συσκευή αποστείρωσης, δωρεά από τον ΔΟΜ.

Δημοτικοί Λαχανόκηποι

Έγινε ο καθαρισμός, η συντήρηση και ο ευπρεπισμός στους λαχανόκηπους και στον περιβάλλοντα χώρο. Τοποθετήθηκαν κάδοι απορριμμάτων και δημιουργήθηκαν σημεία κομποστοποίησης.

Συντάχθηκε νέος Κανονισμός Λειτουργίας. 157 ωφελούμενοι έχουν δωρεάν το δικό τους αγροτεμάχιο για να καλλιεργήσουν.

Διοικητικές δράσεις απαραίτητες για την εξέλιξη του Ν.Π.Δ.Δ. Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.

Διαμορφώθηκε ένας νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας με σημαντικές αλλαγές όπως την πρόβλεψη θέσης γενικού διευθυντή αλλά και νέες ειδικότητες εργαζομένων.

Καταχωρήθηκαν στην βάση δεδομένων του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης το Ψηφιακό Οργανόγραμμα καθώς και τα Περιγράμματα θέσεων του νομικού προσώπου – απαραίτητες προϋποθέσεις τόσο για διορισμό μόνιμου προσωπικού, όσο για συμμετοχή στην Κινητικότητα υπαλλήλων .

Έγιναν προσλήψεις προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (Ι.Δ.Ο.Χ.),

• Για τους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Δήμου Ιωαννιτών, έτους 2020:
1) Ένα (1) άτομο Τ.Ε. Βρεφονηπιοκόμων.
2) Δύο (2) άτομα Δ.Ε. Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων.

• Από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, έτους 2019:
1) Ένα (1) άτομο Δ.Ε. Προσωπικό Φύλαξης (Υπνωτήριο Αστέγων)
2) Ένα (1) άτομο Τ.Ε. Βρεφονηπιοκόμων (Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί).

• Εργαζόμενοι 2μηνης διάρκειας, έτους 2020:
1) Ένα (1) άτομο Υ.Ε. Γενικών Καθηκόντων
2) Ένα (1) άτομο Δ.Ε. Φυλάκων
3) Τέσσερα (4) άτομα Υ.Ε. Βοηθητικό Προσωπικό

Σε σύντομο χρονικό διάστημα ο ΟΚΠΑΠΑ προχωρά σε νέες στις προσλήψεις προσωπικού:

• Για τους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Δήμου Ιωαννιτών με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (Ι.Δ.Ο.Χ.) διάρκειας έντεκα (11) μηνών, στις παρακάτω ειδικότητες:

 1. Τρία (3) άτομα Τ.Ε. Βρεφονηπιοκόμων.
 2. Δύο (2) άτομα Δ.Ε. Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων.
 3. Δύο (2) άτομα Δ.Ε. Μαγείρων.
 4. Ένα (1) άτομο Π.Ε. Παιδίατρων.
 5. Ένα (1) άτομο Υ.Ε. Γενικών Καθηκόντων.

• Θα γίνει πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις εργασίας Ι.Δ.Ο.Χ. για τη Διεύρυνση του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Ιωαννιτών και τη Λειτουργία του Παραρτήματος Ρομά Δήμου Ιωαννιτών, με τις εξής ειδικότητες:

α) αύξηση προσωπικού με συμβάσεις εργασίας Ι.Δ.Ο.Χ., για την κάλυψη των αυξημένων λειτουργικών αναγκών του Διευρυμένου Κέντρου Κοινότητας με τις εξής ειδικότητες: ένα (1) άτομο ΠΕ ή ΤΕ Κοινωνικός Λειτουργός , ένα (1) άτομο ΠΕ Κοινωνιολόγος και ένα (1) άτομο ΠΕ Ψυχολόγος ή σχολικός Ψυχολόγος

β) αύξηση προσωπικού με συμβάσεις εργασίας Ι.Δ.Ο.Χ., για την κάλυψη των αυξημένων λειτουργικών αναγκών του Διευρυμένου Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα ΡΟΜΑ με τις εξής ειδικότητες: Δύο (2) άτομα Πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ με ειδίκευση ή/και εμπειρία στη μαθησιακή στήριξη και τη δημιουργική ενασχόληση παιδιών, ένα (1) άτομο Επισκέπτης Υγείας ή Νοσηλευτής, πτυχιούχος ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ένα (1) άτομο ΥΕ διαμεσολαβητής Ρομά και ένα (1) άτομο ΔΕ Διοικητικός Υπάλληλος για την υποστήριξη του Κέντρου Κοινότητας.

• Πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις εργασίας Ι.Δ.Ο.Χ., για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) Δήμου Ιωαννιτών:
1) Ένα (1) άτομο ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών

Έκτακτες δράσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ο Δήμος και ο ΟΚΠΑΠΑ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για να αντιμετωπίσουν προβλήματα στο διάστημα της καραντίνας και να βοηθήσουν όλες τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Έτσι δημιουργήθηκε το ειδικό τηλεφωνικό κέντρο το οποίο εξυπηρέτησε συμπολίτες μας για την μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης στα σπίτια τους, την εκτέλεση ιατρικών συνταγών και για άλλες δράσεις με σκοπό την στήριξη ευπαθών και μοναχικών ατόμων ή ανθρώπων που βρισκόταν σε ανάγκη λόγω των ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών και δεν είχαν υποστηρικτικό περιβάλλον.

Μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ διανεμήθηκαν κατ’ οίκον τρόφιμα σε 1250 οικογένειες. Χορηγήθηκαν τρόφιμα στις οικογένειες ΡΟΜΑ ενώ για πρώτη φορά έγινε εμβολιασμός των παιδιών Ρομά.

Για πρώτη φορά σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου ενημερώθηκαν όλες οι Δημοτικές Ενότητες και όλοι οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων για τις δομές και τις δράσεις του ΟΚΠΑΠΑ και της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Πηγή: epirus.news