Βασικά σημεία εισήγησης του Δημάρχου στη συζήτηση για τον απολογισμό.

Οφείλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες-συναδέλφους της παράταξης του Δημάρχου για τις μεγάλες προσπάθειες τους, τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες του Δήμου και των εποπτευόμενων φορέων που παρά τις αντιξοότητες κατάφεραν να διατηρήσουν τον Δήμο όρθιο, τους πολίτες και φορείς για την υποδειγματική συνεργασία, τις προτάσεις, τις αντιρρήσεις καθώς και τις κριτικές τους επισημάνσεις, τα ΜΜΕ που το καθένα από τη δική του σκοπιά ενημερώνει τους δημότες αλλά και τους συναδέλφους όλων των παρατάξεων για τη συμβολή τους παρά τις αναπόφευκτες αλλά και πολλές φορές άσκοπες αντιπαραθέσεις.

Το 2020 ήταν μια δύσκολη για όλους χρονιά. Η πανδημία ανέτρεψε όλες μας τις βεβαιότητες, άλλαξε τις προτεραιότητες μας, ανέτρεψε ατομικούς και συλλογικούς σχεδιασμούς, ίσως άλλαξε και τον τρόπο σκέψης μας .

Ελπίζω το 2021 με τους μαζικούς εμβολιασμούς να αποτελέσει τη μεταβατική χρονιά για την προοδευτική αποκατάσταση μιας κάποιας κανονικότητας. Ωστόσο, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη και η πολυεπίπεδη κρίση δοκιμάζει και θα δοκιμάσει τις αντοχές της κοινωνίας.

 • Η πανδημία έθεσε στο κέντρο της προσοχής μας ως πρώτη προτεραιότητα την κοινωνική πολιτική. Οι κοινωνικές δομές του Δήμου και o ΟΚΠΑΠΑ ανταποκρίθηκαν με επάρκεια στις προκλήσεις ώστε κανένας πολίτης να μην αισθανθεί μόνος και ανήμπορος και αυτό συνέβη σε όλες τις φάσεις της πανδημίας.
 • Σημαντικές κοινωνικές δομές της πόλης δοκιμάστηκαν. Οι οίκοι ευγηρίας , το άσυλο ανιάτων, άλλα ιδρύματα , οι δομές προσφύγων, οι συνοικίες ρομά. Η παρουσία μας όλο αυτό το χρονικό διάστημα ήταν και είναι έκδηλη, το ενδιαφέρον μας αμέριστο.
 • Η στήριξη της επιχειρηματικότητας με πολλαπλές δέσμες μέτρων και με υψηλό κόστος για το Δήμο αποτέλεσε προτεραιότητα μας.
Να υπογραμμίσω ορισμένες πτυχές αυτής της πορείας. Και ας ξεκινήσω με τα νομικά πρόσωπα του Δήμου.
 • Οι σχολικές επιτροπές ανταποκρίθηκαν με απόλυτη επάρκεια σε όλα τα προβλήματα των σχολικών μονάδων που επιδεινώθηκαν από την πανδημία αλλά και τις καταλήψεις. Χρονίζοντα προβλήματα των σχολείων λύθηκαν με πρωτοβουλία των σχολικών επιτροπών που χειρίστηκαν επίσης σοβαρά και πρωτόγνωρα προβλήματα με τις σχολικές καθαρίστριες, τους σχολικούς τροχονόμους και τα κυλικεία των σχολείων.
 • Ο Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας λειτούργησε άψογα και ουσιαστικά χωρίς κρούσματα με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων. Ταυτόχρονα, η επιδημία δεν αποτέλεσε τροχοπέδη στην ολοκλήρωση των απαραίτητων κατασκευών και επισκευών που αναφέρονται αναλυτικότερα στο κείμενο του απολογισμού. Ζητούμενο παραμένει η αυτόνομη λειτουργία του με πλήρη ανάπτυξη των δυνατοτήτων του με την ανεύρεση των απαραίτητων πόρων
 • Η αναβάθμιση του Δημοτικού Ραδιοφώνου που σήμερα αποτελεί πράγματι τη φωνή της πόλης χωρίς αποκλεισμούς με αντικειμενικότητα και διαφάνεια είναι γεγονός.
 • Το Σπήλαιο Περάματος, που προφανώς ουσιαστικά δεν λειτούργησε, συμμετείχε στην προσπάθεια τουριστικής προβολής της πόλης και έκανε σημαντικό έργο στην παραλίμνια περιοχή του Περάματος. Τέλος, υπήρξε κάλυψη όλων των πάγιων δαπανών για την ομαλή του λειτουργία και δεν υπάρχει καμία οφειλή.
 • Η υποδειγματική λειτουργία του ΟΚΠΑΠΑ αναγνωρίζεται από όλους. Να επισημάνω επίσης και την απορρόφηση χρημάτων από δωρεές για τη βελτίωση των δομών και υποδομών του καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την καλύτερη λειτουργία του. Έγιναν σημαντικά βήματα στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που αφορούν την πυρασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό τους με τη χρηματοδότηση 1,1 εκ ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών.
  Λειτούργησε ο Συμβουλευτικός Σταθμός για την άνοια,

  το 2ο βρεφικό τμήμα στο Πέραμα και είναι έτοιμα για την έναρξη της λειτουργίας τους το διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας και το Κέντρο Ρομά. Ολοκληρώθηκε το ψηφιακό οργανόγραμμα, εντάχθηκε ο οργανισμός για πρώτη φορά στην κινητικότητα και ολοκληρώθηκε ο νέος οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας με την προσθήκη νέων δομών, νέων ειδικοτήτων εργαζομένων και τη μετατροπή των προσωποπαγών θέσεων σε οργανικές.

  Βασικά σημεία εισήγησης στη συζήτηση για τον απολογισμό

 • Οι πολιτιστικές δομές του Δήμου (δηλαδή το ΔΗΠΕΘΙ και το Πνευματικό Κέντρο) λειτούργησαν υποδειγματικά με υψηλού επιπέδου παραγωγές που είχαν μεγάλη αποδοχή. Να μην παραλείψω το καλοκαίρι που παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα πραγματοποιήθηκαν υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις με μεγάλο αριθμό θεατών. Οι εκπαιδευτικές δομές του Πνευματικού Κέντρου παρέμειναν ζωντανές και είναι έτοιμες για τη νέα περίοδο. Παράλληλα προγραμματίσθηκαν, ολοκληρώθηκαν ή είναι σε εξέλιξη παρεμβάσεις στις κτιριακές δομές του Πνευματικού Κέντρου και του ΔΗΠΕΘΙ.
 • Η ΔΗΑΝΕΤΑΙ έκλεισε όλες τις εκκρεμότητες που υπήρχαν με τα ακίνητα της (εκκρεμότητες που χρόνιζαν, όπως για παράδειγμα η ΟΑΣΗ), απέκτησε γραφεία, στοιχειώδη οργανωτική υποδομή και στελεχώθηκε με οικονομολόγο. Επίσης συμμετείχε στις διαδικασίες δημιουργίας μιας αναπτυξιακής εταιρείας και ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας κοινωφελούς χαρακτήρα, καθώς και το κόστος και τις ενέργειες ωρίμανσης της επένδυσης.
 • Και βέβαια η ΔΕΥΑΙ κατάφερε παρά τις αντιξοότητες να προχωρήσει το έργο επέκτασης του βιολογικού που καθυστερεί επί έτη (με έγκριση από το ελεγκτικό συνέδριο) ενώ αναδείχθηκε μειοδότης για το έργο απομάκρυνσης της λυματολάσπης με όρους που συμφέρουν την επιχείρηση.
Βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά σημαντικών έργων, όπως:

α) η επέκταση του αποχετευτικού δικτύου Σταυρακίου – Νεοχωρόπουλου για την οποία ήδη δόθηκε η έγκριση του Ελεγκτικού β) η επέκταση του αποχετευτικού δικτύου στην Αμφιθέα και την Ολυμπιάδα, γ) η κατασκευή έργου ομβρίων στο κέντρο της πόλης και τη Μπάφρα, δ) το έργο SAVEWATER με το οποίο θα τοποθετηθούν πιλοτικά «έξυπνα» υδρόμετρα στο Κάστρο και ε) η προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος ελέγχου διαρροών στα όρια του Καλλικρατικού Δήμου.

Παράλληλα, ετοιμάζονται οι φάκελοι για υποβολή νέων προτάσεων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

στον τομέα των λυμάτων (αναβάθμιση εξοπλισμού βιολογικού καθαρισμού και επέκταση δικτύου αποχέτευσης στην Αγία Μαρίνα) στον τομέα του πόσιμου νερού (αντικατάσταση εξοπλισμού για την παρακολούθηση των παροχών και των ποιοτικών δεδομένων στις γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΙ) και της τοποθέτησης έξυπνων υδρομέτρων στον πυκνοδομημένο πολεοδομικό ιστό της πόλης. Επίσης, θα επανυποβληθεί ο φάκελος που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού αντλιοστασίου της Κρύας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος».

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
 • Η εικόνα όταν ανέλαβε η Δημοτική Αρχή ήταν αποκαρδιωτική. Μέσα σε βραχύ χρονικό διάστημα το Αρχοντικό Τζαβέλλα απέκτησε ζωή, στο Αρχοντικό Καλούδη γίνονται εργασίες, ρυθμίστηκαν οι εκκρεμότητες του κληροδοτήματος Ιωαννίδη στην Αθήνα (Νέα Μάκρη), το πάρκο Πυρσινέλλα δεν είναι πια έρημη χώρα αλλά ένας επισκέψιμος χώρος στη διάθεση των πολιτών. Τα πέντε εγκαταλελειμμένα διαμερίσματα του κληροδοτήματος Χαραλάμπους ανακατασκευάστηκαν και τα τρία έχουν ήδη μισθωθεί. Το ισόγειο κτίσμα του ίδιου κληροδοτήματος στο οποίο στεγάζονταν το ιστορικό αρχείο του Δήμου επίσης ανακατασκευάστηκε και μετατράπηκε σε Διαπολιτισμικό Κέντρο για την εξυπηρέτηση μεταναστών και προσφύγων.
  Το κληροδότημα Γκαστή ανακατασκευάζεται και εντάσσεται στο πρόγραμμα Α. Τρίτσης.

  Τα ακίνητα του Ζωγράφειου κληροδοτήματος στην Αθήνα αφού ανακατασκευάσθηκαν μισθώνονται (ολοκληρώνεται η διαδικασία). Υπάρχει επίσης πρόταση για την αξιοποίηση του κτηρίου της πολεοδομίας που βρίσκεται στο στάδιο της νομικής επεξεργασίας.
  Συνεχίζεται η νομική διεκδίκηση όλων των μισθωμάτων των κληροδοτημάτων και άλλων υποθέσεων ενώ ολοκληρώθηκε η διαδικασία (συμβολαιογραφικά-νομικά) μεταγραφής στο δήμο των ακινήτων Ελ. Κανδηλά και Κωστοπούλου. Για το πρώτο ακίνητο εγκρίθηκε χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης και εκπονείται μελέτη για τη μετατροπή του σε Πολιτιστικό Κέντρο που βρίσκεται σε τελικό στάδιο.

 • Στον τομέα της καθαριότητας που αποτέλεσε και την αχίλλειο πτέρνα της Δημοτικής Αρχής

  τους πρώτους μήνες της θητείας της έγιναν συντονισμένες προσπάθειες πέρα από τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της υπηρεσίας με τις περιορισμένες δυνατότητες της με τη συμμετοχή ιδιώτη, με την πρόσληψη 38 εργαζομένων 8 μηνης εργασίας, καθώς και με την υποβολή προτάσεων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΗΠΕΙΡΟΣ, με την αξιοποίηση των δυο νέων επιχορηγήσεων από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ αλλά και με ιδίους πόρους για την πλήρη ανανέωση του στόλου των απορριμματοφόρων και όχι μόνον. Κατά γενική ομολογία η κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά.

 • Παράλληλα και παρά την πλήρη απουσία εργαζομένων κοινωφελούς εργασίας για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου οι υπηρεσίες του εργοταξίου και του πρασίνου με συντονισμό προέβησαν σε μια σειρά έργων που συνεχίζονται σε όλη την έκταση του Δήμου με απτά αποτελέσματα. Χώροι που παρήκμαζαν εγκαταλειμμένοι (π.χ. πάρκο Λιθαρίτσια) άλλαξαν πρόσωπο.
  Έγινε πλήρης και οργανωμένη αποκατάσταση του χώρου του εργοταξίου με καθαρισμό του χώρου,

  συντήρηση και ελαιοχρωματισμό των κτιριακών του υποδομών και περίφραξη του. Γίνεται συνεχής προσπάθεια επίλυσης του πολύπλοκου προβλήματος μίσθωσης του χώρου.

 • Παρά τις δύσκολες συνθήκες το ποσοστό της ανακύκλωσης αυξήθηκε από 9% σε 12% και ευελπιστούμε σε περαιτέρω αύξηση ενώ ετοιμάστηκε η μελέτη για τα βιοαπόβλητα που θα εγκριθεί από τη Διαχειριστική Αρχή. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια για την ενεργοποίηση των μαθητών στη διαδικασία της ανακύκλωσης μέσω των προγραμμάτων FOLLOWGREEN.

  Βασικά σημεία εισήγησης στη συζήτηση για τον απολογισμό

 • Έγινε τεράστια προσπάθεια για την ολοκλήρωση 25 νέων παιδικών χαρών (πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ) και την επισκευή άλλων 17 παιδικών χαρών σε όλη την έκταση του Δήμου που ήταν κατεστραμμένες και προφανώς χωρίς πιστοποίηση.
 • Η Πολιτική Προστασία ανταποκρίθηκε με επιτυχία παρά την ελλιπή της στελέχωση πλήρως στις προκλήσεις και κατέθεσε για πρώτη φορά 4 ολοκληρωμένα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.
 • Έγινε μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων και την εύρυθμη λειτουργία του κυνοκομείου

  που είναι σήμερα εμφανής στους δημότες με υιοθεσίες, στειρώσεις , συνεργασίες με φιλοζωϊκές οργανώσεις, κλπ. Βρίσκεται σε τελικό στάδιο η μελέτη επέκτασης του κυνοκομείου που εγκρίθηκε από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ.

 • Οι δομές εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων λειτούργησαν χωρίς ουσιαστικά προβλήματα παρά τα μεταβαλλόμενα προληπτικά μέτρα ενώ ξεκίνησε τόσο η διαδικασία ολοκλήρωσης της μεταστέγασης των νηπιαγωγείων στο Παλιό Χατζηκώστα με προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου,αφού λύθηκαν σημαντικά προβλήματα που κυρίως είχαν σχέση με την αποχέτευση και τα δίκτυα της ΔΕΗ,ένα έργο που επί έτη λίμναζε όσο και η μεταστέγαση των πειραματικών σχολείων στο χώρο του Πανεπιστημίου (ένταξη στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης). Να αναφέρω επίσης την τοποθέτηση προκάτ για υπεράριθμους μαθητές στο 28oνηπιαγωγείο.
 • Η Υπηρεσία Πολεοδομίας προσπάθησε να ανταποκριθεί σε όλες τις προκλήσεις παρά τον τεράστιο φόρτο εργασίας και το μειωμένο προσωπικό.
 • Ο ψηφιακά αναλφάβητος Δήμος άλλαξε πρόσωπο μέσα σε βραχύ χρονικό διάστημα: πάταξη της άσκοπης γραφειοκρατίας και των πολλαπλών πρωτοκόλλων με λογοδοσία με το πρόγραμμα ΙΡΙΔΑ αλλά και με μια σειρά άλλων παρεμβάσεων. Παράλληλα έγινε η προετοιμασία για την υιοθέτηση της πλατφόρμας NOVOVILLEπου αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας. Η ανταπόκριση των υπηρεσιών του Δήμου σε αυτή την πρόκληση ήταν πάνω από ικανοποιητική.
 • Πρέπει να αναφερθεί η άψογη λειτουργία των ΚΕΠ το οποίο είναι το τέταρτος σε παραγωγικότητα ΚΕΠ της χώρας. Το κεντρικό ΚΕΠ της πόλης των Ιωαννίνων συμμετέχει σε όλα τα πιλοτικά προγράμματα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως για παράδειγμα το myΚΕΠ liveγια την εξυπηρέτηση εξ αποστάσεως με τηλεδιάσκεψη. Επιπρόσθετα, το ΚΕΠ επιλέχθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να είναι ένα από τα 17 ΚΕΠ που συμμετέχουν στην υλοποίηση του προγράμματος ΚΕΠ plusμε σκοπό την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και τη στήριξη του επιχειρείν στην πόλη.
 • Η υλοποίηση μιας σειράς παρεμβάσεων για τους αγρότες,

  η κάτω από δυσμενείς συνθήκες λειτουργία των λαϊκών αγορών χωρίς προβλήματα, η μερική βελτίωση των υποδομών της λαϊκής αγοράς της Αγίας Μαρίνας (όπου έγιναν πολλές παρεμβάσεις για παράδειγμα τοποθέτηση χημικών τουαλετών, έργα αποχέτευσης και φωτισμού και άλλες που προγραμματίζονται), η συνεργασία με όλους τους φορείς για την προστασία της λίμνης , η ομαλή λειτουργία των καταστημάτων εστίασης το καλοκαίρι με τα νέα μέτρα αποτελούν ορισμένες από τις δραστηριότητες της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης. Παράλληλα επιτεύχθηκε η ταχύτατη έκδοση αδειών επέκτασης χώρων για τα τραπεζοκαθίσματατων καταστημάτων εστίασης τον περασμένο Ιούνιο.

 • Σχετικά με τη Διεύθυνση Προγραμματισμού, τα στελέχη της συνέδραμαν το έργο της Δημοτικής Αρχής με την ενημέρωση και ανάλυση όλων των αιτήσεων των χρηματοδοτικών εργαλείων, καθώς και την κατάρτιση και κατάθεση των προτάσεων. Επίσης κατάφεραν, μέσα από συστηματική εργασία, να ολοκληρώσουν το τετραετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου χωρίς την βοήθεια εξωτερικού συνεργάτη.
Η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Δήμου υλοποιεί τα έργα τα οποία εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ ή σε εθνικά προγράμματα κατά την προηγούμενη ή κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο:

Συγκεκριμένα υλοποιούνται 15 έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ. Από τα πιο σημαντικά που πρέπει να αναφερθούν είναι η δημοπράτηση του έργου ‘’Κέντρο για το παιδί’’ καθώς και τα έργα που εντάσσονται στο πολιτιστικό πάρκο στο Κάστρο της πόλης. Επιπρόσθετα, δημοπρατήθηκε το έργο ‘’Διαμορφώσεις, πεζοδρόμηση στην περιοχή Σιαράβα’’ και το ‘’Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου’’.

Επιπρόσθετα,

υλοποιούνται 8 έργα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Να αναφερθούν: η κατασκευή νέων παιδικών χαρών , η αναβάθμιση των υποδομών των σχολικών συγκροτημάτων, η επέκταση του κυνοκομείου και η βελτίωση των αθλητικών υποδομών.

Στον ΦΙΛΟΔΗΜΟ ΙΙ είναι ενταγμένα 11 έργα συνολικού προϋπολογισμού 2.654.000,00Euroγια την αναβάθμιση των αστικών υποδομών σε όλη την έκταση του Δήμου.

Επίσης από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ υπάρχει επιχορήγηση για την προμήθεια 6 απορριμματοφόρων (50125/6-8-2020 απόφαση Υπουργού Εσωτερικών όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) με συνολικό ποσό επιχορήγησης 990.000,00 Euro.

Επίσης υπάρχει επιχορήγηση στο πλαίσιο του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ για προμήθεια 3 μηχανημάτων (64403/5-10-2020 απόφαση Υπουργού Εσωτερικών όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) με συνολικό ποσό επιχορήγησης 600.000 Euro.

Μεταφέρθηκε από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» το έργο ΒΕΛΤΙΩΣΗ – ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, το οποίο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι στις 13-3-2019. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.180.000,00 € .

Παράλληλα στο ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ είναι ενταγμένα 3 έργα και συγκεκριμένα.
 1. ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΚΟΥ ΚΟΥΡΑΜΠΑ – ΛΑΚΚΩΜΑΤΩΝ,
 2. Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων
 3. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΙΣΤΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ (ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΓΚΛΑΡΑΪΙΚΑ).

Τέλος, από το ΠΔΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ολοκληρώνεται η ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ «ΕΜΑΥΤΙΩΝ» : ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΥΛΕΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ 1ου KAI 2ου ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, 5ου KAI 16ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ, 8ου KAI 12ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, 4ου ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ , 4ου ΓΕΛ KAI ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΛ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ, ένταξη 10-7-2018, αρχικός προϋπολογισμός 50.000,00 €, νέος προϋπολογισμός σύμφωνα με τη σύμβαση 35.985,25 €.

Συνολικά κατά την διάρκεια της θητείας μας εντάχθηκαν 14 έργα

στα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα (3 έργα το 2019, 7 έργα το 2020, 4 έργα το 2021 + δύο νέες επιχορηγήσεις για την προμήθεια απορριμματοφόρων και μηχανημάτων). Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις υπεβλήθησαν για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα 3 έργα. Τα οποία εγκρίθηκαν και υλοποιούνται (RACIP – FUTURE-ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΑΔΕΡΦΟΠΟΙΗΣΗ). Ενώ ξεκίνησε η υλοποίηση 4 ευρωπαϊκών έργων τα οποία είχαν υποβληθεί για χρηματοδότηση από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή (SPROUT, POCITYF, PITSTOP,EPIC). Επίσης συνεχίστηκε η υλοποίηση των έργων CONNECTINGκαι NATURE.

 • Πρωταρχικός στόχος στον τομέα του τουρισμού ήταν ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας πιο αποδοτικής προβολής του προορισμού Γιάννενα ως μέρος ενός ολοκληρωμένου πλάνου βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και εξωστρέφειας της πόλης μας. Μετά το πάγωμα που προκάλεσε η πανδημία όλοι μαζί προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ, την Περιφέρεια και τους φορείς του τουρισμού της περιοχής μας. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και ανάλογα αναδιαμορφώνουμε και προσαρμόζουμε τις δράσεις μας στην νέα εποχή για μια βιώσιμη τουριστική και εν γένει οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
 • Η Οικονομική Υπηρεσία παρά τη σημαντική μείωση του προσωπικού ανταποκρίθηκε με απόλυτη επάρκεια στις αυξημένες λόγω των περιστάσεων απαιτήσεις. Σε πολλές περιπτώσεις ήταν απαραίτητη.
 • Να σημειωθεί ο μεγάλος αριθμός των διαγωνιστικών διαδικασιών που υλοποιήθηκαν (206), μεταξύ των οποίων οι διαγωνισμοί καυσίμων κίνησης και θέρμανσης, γάλακτος, ΜΑΠ (σε αναμονή απόφασης ΑΕΠΠ), υλικών εργοταξίου κ.α. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην έγκαιρη υλοποίηση όλων των διαγωνιστικών διαδικασιών για την αποφυγή των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας Covid-19, οι οποίες αφορούσαν σε ένα ευρύ φάσμα προμηθειών και υπηρεσιών.

  Βασικά σημεία εισήγησης στη συζήτηση για τον απολογισμό

 • Όπως ήδη αναφέρθηκε, το συνολικό κόστος των μέτρων που ελήφθησαν για την ανακούφιση των συμπολιτών μας / επαγγελματιών ανήλθε στα 700.000,00€ το 2020, ενώ επίσης πρέπει να αναφερθεί η επιπρόσθετη χρηματοδότηση των νομικών προσώπων που επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα με το ποσό των 517.500€, όταν μάλιστα η υστέρηση των ιδίων εσόδων του Δήμου λόγω της πανδημίας covid-19 έφτασε περίπου στο 1.100.000,00€. Επιπρόσθετα, έγινε προσπάθεια εξορθολογισμού των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού με μείωση των κραυγαλέων ανισοτήτων μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων, αλλά και μειώσεις των δημοτικών τελών τόσο στη ΔΕ Ιωαννίνων (για πρώτη φορά μετά από πολλά έτη) όσο και σε σχεδόν όλες τις δημοτικές ενότητες, οι οποίες συνεχίστηκαν και το 2021.
 • Τέλος, έως το 2020 εξελίχθηκε ο διαγωνισμός για την ενεργειακή αναβάθμιση του δικτύου οδοφωτισμού σε ολόκληρη την έκταση του Δήμου – διαγωνισμός που εξακολουθεί να προκαλεί εντάσεις και δικαστικές προσφυγές που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η πάγια θέση της δημοτικής αρχής είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας με διαφάνεια.
Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020 είχε έναν από τους υψηλότερους δείκτες υλοποίησης

και προγραμματισμού παρά τις τεράστιες δυσκολίες που προκλήθηκαν από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα. Μέχρι σήμερα υλοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Συμβασιοποιήθηκαν τριάντα (30) έργα προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, ενώ στο τέλος του 2020 ήταν σε φάση δημοπράτησης σαράντα (40) έργα προϋπολογισμού περίπου 14,2 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα ολοκληρώνονται συνεχώς νέες μελέτες έργων, οι οποίες στο τέλος του 2020 είχαν φτάσει στον αριθμό των εικοσιπέντε (25) έργων – υπηρεσιών προϋπολογισμού 36 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Τα έργα που έχουν υλοποιηθεί αναδεικνύουν τις βασικές πολιτικές επιλογές της δημοτικής αρχής:
 1. Τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών σε όλη την έκταση του Δήμου με έμφαση στις γειτονιές της πόλης και στις κοινότητες.
 2. Την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του Δήμου.
 3. Την αξιοποίηση των πολιτιστικών δομών του Δήμου
 4. Τη βελτίωση των αθλητικών υποδομών με στόχο τη δημιουργία ενός μοντέλου ισόρροπης αθλητικής ανάπτυξης
Με την ανάληψη των καθηκόντων της παρούσας Δημοτικής Αρχής

διαπιστώθηκε ότι έξι ουσιαστικά χρόνια μετά την έναρξη της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, ο Δήμος Ιωαννιτών είχε δημοπρατήσει ένα μόλις έργο, το νηπιαγωγείο στη θέση «ΠΑΛΑΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ», ενώ ήταν σε εξέλιξη με χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ και η αρχιτεκτονική μελέτη για την ανάπλαση στις παλιές στρατιωτικές φυλακές.

Το μεγάλο στοίχημα για την παρούσα Δημοτική Αρχή είναι να αξιοποιήσει αυτή τη δυναμική που δημιουργήθηκε και να σχεδιάσει μια νέα σειρά εμβληματικών παρεμβάσεων με αναπτυξιακό πρόσημο και σημαντικό προϋπολογισμό, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σημερινής εποχής αλλά και των επόμενων ετών.

Πάγια στόχευση αποτελεί η διαμόρφωση σύγχρονων και λειτουργικών πολυχώρων,

όπου θα βρίσκεται σε πλήρη αρμονία η συνάθροιση κοινού, ο πολιτισμός, η αναψυχή, το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον. Μεταξύ των παρεμβάσεων αυτών συμπεριλαμβάνονται η Ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα, η Ανάπλαση της Πλατείας Πύρρου, η ανάπλαση σημαντικών κοινόχρηστων χώρων, όπως η Πλατεία Χατζή, καθώς και οι παρεμβάσεις στις εισόδους της πόλης.

Το Πάρκο Πυρσινέλλα αποτελεί ζωτικό χώρο για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και σημείο αναφοράς για τους πολίτες. Η Δημοτική Αρχή παραμένοντας συνεπής στις δεσμεύσεις της, προχώρησε στην υλοποίηση, μέσω της Ομάδας Έργου του Δήμου που ορίστηκε για το σκοπό αυτό, της Πρότασης Ανάπλασης για το Πάρκο Πυρσινέλλα.

Συντάχθηκε η Διαχειριστική Μελέτη του Πάρκου Πυρσινέλλα, σκοπός της οποίας είναι η βέλτιστη δυνατή ανάδειξη της λειτουργικότητας του Πάρκου ως χώρο αναψυχής.

Πολύ πρόσφατα και σε διάστημα μόλις 2,5 μηνών περίπου από την υποβολή της Διαχειριστικής Μελέτης, εκδόθηκε η Απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας για την έγκριση της μελέτης Διαχείρισης του ¨Πάρκου Πυρσινέλλα ¨ Δήμου Ιωαννιτών.

Με την έγκριση της Διαχειριστικής Μελέτης ανοίγει ο δρόμος αναζήτησης χρηματοδοτικού μοντέλου για την έναρξη του έργου και την ολοκλήρωση των επιμέρους τεχνικών μελετών.

Παράλληλα συντάχθηκε η μελέτη Διαχείρισης του δασυλλίου Γορίτσα και υποβλήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών και εγκρίθηκε με Απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.

Με τον Νόμο 4662/2020 και συγκεκριμένα, με το άρθρο 196 αυτού́, συστάθηκε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στον Δεσμευμένο Τομέα, λογαριασμός με την ονομασία «Ταμείο Αλληλεγγύης». Τον οποίο διαχειρίζεται η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο ως άνω λογαριασμός συστάθηκε για τους Δήμους στους οποίους λειτουργούν μονάδες φιλοξενίας μεταναστών.

Έχουν εγκριθεί 3 έργα από το Ταμείο Αλληλεγγύης
 • «Βελτίωση υποδομών στην Κοινότητα Κατσικάς».
  Η αίτηση εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 12386/12-10-2020 Διαπιστωτική Απόφαση Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου.
 • Ανακατασκευή́ Κτιρίου για τη δημιουργία (Δια)πολιτισμικού Κέντρου στα Ιωάννινα
 • Βελτίωση υποδομών στην Κοινότητα Περάματος
Αναμένεται η έγκριση της αίτησης.

Επιπλέον γίνεται επιτέλους οργανωμένη προσπάθεια απεμπλοκής του χώρου του ΚΕΠΑΒΙ για την κατασκευή του Δημαρχιακού Μεγάρου. Και βρίσκεται σε τελικό στάδιο η παραχώρηση του Παλαιού Πανεπιστημίου στο Δήμο Ιωαννιτών. Ένα επίσης διαχρονικό αίτημα πολιτών και φορέων που ανοίγει το δρόμο για την εκμετάλλευση του χώρου σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της πόλης.

Επιπρόσθετα έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για νέο σύγχρονο σωφρονιστικό κατάστημα στην Κόντσικα με παράλληλη παραχώρηση του χώρου των φυλακών Σταυρακίου στο Δήμο για την κάλυψη των πολλαπλών αναγκών της πόλης.

Ενώ έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Τουρισμού η πρόταση για την εκπόνηση μελέτης

‘’ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ, ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΒΡΑΪΚΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ’’, ενός έργου που στη συνέχεια θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

«Η επιτυχής υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί για τη χρηματοδότηση, ένταξη και υλοποίηση έργων, πέραν των πρωτοβουλιών και της οργανωτικής ικανότητας της Δημοτικής Αρχής, οφείλεται και σ’ ένα μεγάλο μέρος στην ευσυνειδησία των υπαλλήλων του Δήμου που λειτουργούν με υπευθυνότητα. Γι’ αυτό στο σημείο αυτό η Δημοτική αρχή εκφράζει θερμές ευχαριστίες σε όλους όσους εργάζονται καθημερινά για αυτό το αποτέλεσμα.

Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και ολιγωρίας. Απαιτείται η μέγιστη ενεργοποίηση όλων μας για την ταχύτερη υλοποίηση των έργων, την ταχεία ωρίμανση ποιοτικών μελετών, την αποδοτική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, την εκμετάλλευση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων ώστε να κάνουμε το ποιοτικό άλμα πάνω από τη φθορά της καθημερινότητας, που τόσο έχει ανάγκη η πόλη μας και οι συμπολίτες μας.

Οι συζητήσεις του απολογισμού είναι συνήθως κουραστικές αφού μέσα σε μία συνεδρίαση πρέπει να παρουσιαστεί το έργο από την έναρξη της θητείας μας.

Εκτιμώ όμως ότι μπορούν να αποτελέσουν μία ευκαιρία όχι για άγονες αντιπαραθέσεις αλλά για μία ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον.

Όλοι αγαπάμε τα Γιάννενα και οφείλουμε να συνεννοηθούμε για τα μείζονα και σοβαρά, για όσα μπορούν να θέσουν την πόλη σε τροχιά εξωστρέφειας και ανάπτυξης.

Όσα έγιναν τους προηγούμενες μήνες και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν δεν είναι λίγα. Μπορούσαν ενδεχομένως να γίνουν περισσότερα. Μπορούσαμε πιθανόν καλύτερα.

Για τα περισσότερα και τα καλύτερα είμαστε εδώ. Ο καθένας από την θέση ευθύνης που κατέχει.

Το οφείλουμε στους πολίτες.

Σε ότι μας αφορά, σε ότι αφορά την Δημοτική Αρχή, θα συνεχίσει με απόλυτη συνέπεια να υλοποιεί το πρόγραμμά της, να απαντά στα μικρά και καθημερινά, να σχεδιάζει τα μεγάλα, να ετοιμάζεται για το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, να σχεδιάζει την εξωστρέφεια της πόλης και κυρίως να παρακινεί τους πολίτες να γίνουν συμμέτοχοι ώστε σήμερα, όλοι μαζί, να ετοιμάσουμε το αύριο που ονειρευόμαστε».

Πηγή: epirus.news