Ο σταθμός παραγωγής ενέργειας στο Ράτκλιφ-ον-Σορ, που λειτούργησε για σχεδόν 60 χρόνια, θα κλείσει σήμερα, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για το Ηνωμένο Βασίλειο. Με αυτό το βήμα, η χώρα γίνεται η πρώτη από την Ομάδα των Επτά (G7) που τερματίζει τη χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, ενσωματώνοντας πλήρως τις φιλοδοξίες της να απομακρυνθεί από αυτό το καύσιμο έως το 2030 και να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα μέχρι το 2050.
Η βρετανική κυβέρνηση υπογράμμισε ότι το κλείσιμο του σταθμού -ο οποίος εγκαινιάστηκε το 1967- έχει συμβολική σημασία, καθώς ανοίγει το δρόμο για νέες θέσεις εργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Uniper, η γερμανική εταιρεία που είναι ο ιδιοκτήτης του σταθμού, αναφέρει ότι θα διαλυθεί πλήρως μέχρι το τέλος της δεκαετίας, και στο μέλλον θα μετατραπεί σε έναν “πόλο τεχνολογίας και ενέργειας χωρίς άνθρακα”.
Η ιστορία του άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλούσια, καθώς είχε σημαντική συνεισφορά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας από τον 19ο αιώνα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, σχεδόν το 70% του ηλεκτρισμού προερχόταν από αυτό το ρυπογόνο καύσιμο. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, η εξάρτηση από τον άνθρακα μειώθηκε εντυπωσιακά: 38% το 2013, 5% το 2018 και μόλις 1% το περασμένο έτος.
Οι Βρετανοί αντικατέστησαν τον άνθρακα με φυσικό αέριο, το οποίο θεωρείται λιγότερο ρυπογόνο, ενώ το 2023 το φυσικό αέριο κάλυψε το ένα τρίτο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η αιολική ενέργεια συνέβαλε σχεδόν στο 25% της παραγωγής, σύροντας τη χώρα προς ένα πιο καθαρό ενεργειακό μέλλον.
Σημαντικοί εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων χαιρετίζουν τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Ο Τόνι Μπόσγουορθ από τη μη κυβερνητική οργάνωση Φίλοι της Γης πρόσθεσε ότι η προτεραιότητα πρέπει να είναι η απομάκρυνση από το αέριο και η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών. Ο Νταγκ Παρ της Greenpeace UK δήλωσε ότι η Βρετανία καταδεικνύει ένα παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσει ο υπόλοιπος κόσμος.
Πηγή: documentonews.gr