Περισσότερα από 370 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο, δηλαδή μία στις οκτώ, έχουν βιώσει βιασμό ή σεξουαλική επίθεση προτού συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατη έκθεση της Unicef. Όταν λαμβάνονται υπόψη και οι μορφές σεξουαλικής βίας που δεν απαιτούν επαφή, όπως η διαδικτυακή ή η λεκτική κακοποίηση, ο αριθμός των θυμάτων φτάνει τα 650 εκατομμύρια, ή περίπου μία στις πέντε.
Η διευθύντρια της υπηρεσίας, Κάθριν Ράσελ, τόνισε πως η σεξουαλική βία κατά των παιδιών αποτελεί μια “αβάσταχτη κηλίδα στη συλλογική μας συνείδηση”. Οι επιπτώσεις της είναι μόνιμες και σοβαρές, συχνά προερχόμενες από άτομα που τα παιδιά γνωρίζουν και εμπιστεύονται, σε χώρους που θα έπρεπε να είναι ασφαλείς.
Σύμφωνα με την έκθεση, αν και είναι κυρίως κορίτσια και γυναίκες που πλήττονται, 240 με 310 εκατομμύρια αγόρια και άνδρες – δηλαδή περίπου ένας στους 11 παγκοσμίως – έχουν επίσης υποστεί παρόμοιες επιθέσεις κατά την παιδική τους ηλικία. Η Unicef αναφέρει ότι η κλίμακα αυτής της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι συγκλονιστική και οι προκλήσεις στην καταμέτρηση, καθώς και το στίγμα που φέρουν τα θύματα, δυσχεραίνουν την κατανόηση του μεγέθους του προβλήματος.
Η δομή της βίας κατά των κοριτσιών διαφέρει ανά περιοχή, με την υποσαχάρια Αφρική να κατέχει τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων – 79 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια, ή το 22% του πληθυσμού. Στην ανατολική και νοτιοανατολική Ασία, καταγράφηκαν 75 εκατομμύρια θύματα, ενώ στην κεντρική και νότια Ασία 73 εκατομμύρια. Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, η Unicef αναφέρει 68 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια που έχουν υποστεί βία, ενώ στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική το νούμερο φτάνει τα 45 εκατομμύρια. Στην Ωκεανία, το ποσοστό είναι το υψηλότερο σε σχέση με τον πληθυσμό, φτάνοντας το 34% με 6 εκατομμύρια αντίστοιχα θύματα.
Η Unicef τονίζει επίσης ότι οι συγκρούσεις, καθώς και οι οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις, συμβάλλουν στη διάδοση της βίας κατά των κοριτσιών. Οι έφηβες είναι οι πιο ευάλωτες, με την πλειονότητα των επιθέσεων να καταγράφονται σε ηλικία 14-17 ετών. Οι συνέπειες είναι σοβαρές, περιλαμβάνοντας κινδύνους για σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, χρήση εθιστικών ουσιών και ψυχικά προβλήματα. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο γεγονός ότι οι επιπτώσεις γίνονται ακόμα πιο έντονες όταν τα θύματα αργούν να αποκαλύψουν την κακοποίησή τους ή τη κρατούν μυστική.
Η Unicef δημοσίευσε την έκθεση αυτή σε χρονικό σημείο που συμπίπτει με την “Παγκόσμια Ημέρα των Κοριτσιών”, αλλά και με την προετοιμασία για τη διεθνή υπουργική διάσκεψη που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στην Κολομβία, με στόχο τον τερματισμό της βίας κατά των παιδιών. Τα ευρήματα της έκθεσης υποδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη για σοβαρές ενέργειες σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η ενίσχυση της νομοθεσίας και η παροχή υποστήριξης στα παιδιά για την αναγνώριση και την καταγγελία της σεξουαλικής βίας.
Πηγή: documentonews.gr