Ο θάνατος του ηγέτη της Χεζμπολάχ προκαλεί εθνικό πένθος στον Λίβανο

Ο θάνατος του ηγέτη της Χεζμπολάχ προκαλεί εθνικό πένθος στον Λίβανο

Η κυβέρνηση του Λιβάνου ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου για τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, που είναι το προπύργιο της οργάνωσης. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους και συγκάλεσε κατεπείγουσα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Όλες οι δημόσιες υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστές τη Δευτέρα.

Ο Χασάν Νασράλα ήταν σιίτης κληρικός και ηγέτης της Χεζμπολάχ από το 1992, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στη μετατροπή της οργάνωσης σε σημαντική πολιτική και στρατιωτική δύναμη στον Λίβανο. Γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 1960 στο φτωχό βόρειο προάστιο Μπουρτζ Χαμούντ και είχε εννέα αδέλφια. Για τρία χρόνια σπούδασε πολιτική και Κοράνι στην ιρακινή σιιτική ιερή πόλη Νατζάφ, πριν απελαθεί το 1978 λόγω της καταστολής των σιιτών από τη σουνιτική κυβέρνηση.

Μετά την απομάκρυνση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Βηρυτό το 1982, έγινε ένας από τους ιδρυτές της Χεζμπολάχ. Υποστηρίζεται ότι η πραγματική δύναμη της Χεζμπολάχ εντοπίζεται στο παρασκήνιο, ως ένοπλη ομάδα που είναι πιο ισχυρή από τον λιβανέζικο στρατό. Κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του, η Χεζμπολάχ εξελίχθηκε από αντάρτικη φατρία σε ισχυρή πολιτική δύναμη και συχνά συγκρούστηκε με τις ισραηλινές δυνάμεις, ακολουθώντας κάποια άτυπα πρότυπα εμπλοκής.

Ο Νασράλα ήταν παντρεμένος και είχε τέσσερα παιδιά. Ο μεγαλύτερος γιος του, Χάντι, έχασε τη ζωή του το 1997 σε στρατιωτική επιχείρηση ενάντια σε ισραηλινά στρατεύματα. Η φήμη του επλήγη κατά τις διαδηλώσεις της Αραβικής Άνοιξης το 2011, όταν η Χεζμπολάχ στήριξε στρατιωτικά το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία.

Στην τελευταία του ομιλία, που εκφωνήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου, παραδέχθηκε ότι η Χεζμπολάχ είχε υποστεί σοβαρό πλήγμα, αλλά υποσχέθηκε αντίποινα κατά του Ισραήλ. Διατηρούσε στενούς δεσμούς με το Ιράν και τον ανώτατο ηγέτη του, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, από το 1981.

Πηγή: documentonews.gr