Μια πρωτοποριακή έρευνα για την ανακάλυψη νέων γεωγλυφικών στην έρημο της Νάσκα, στο νότιο Περού, επιτεύχθηκε χάρη στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Στην Ιαπωνία, οι επιστήμονες ανακάλυψαν 300 νέα γεωγλυφικά, διπλασιάζοντας έτσι τον υπάρχοντα αριθμό των γνωστών σχημάτων που χρονολογούνται στα 2.000 χρόνια. Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Yamagata, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Nazca και την IBM Research, παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην ιαπωνική πρεσβεία στη Λίμα.
Ο Μασάτο Σακάι, αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου Yamagata, τόνισε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη επιτάχυνε σημαντικά τη διαδικασία ανακάλυψης. «Η παραδοσιακή μέθοδος, δηλαδή η οπτική αναγνώριση των γεωγλυφικών από φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, ήταν χρονοβόρα και ενείχε κίνδυνο παροχής ελλιπών αποτελεσμάτων», ανέφερε. Η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης κατέστησε εφικτό τον εντοπισμό των 303 νέων γεωγλυφικών μέσα σε μόλις έξι μήνες. Οι ερευνητές ανάλυσαν εκατοντάδες γεωδιαστημικές φωτογραφίες και επέτυχαν επιτάχυνση κατά 16 φορές σε σχέση με προηγούμενες μεθόδους.
Η έρευνα, η οποία επικυρώθηκε από την επιστημονική κοινότητα, δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) των Ηνωμένων Πολιτειών. Το νέο σύνολο γεωγλυφικών περιλαμβάνει «γιγάντια γραμμικά σχέδια που αναπαριστούν άγρια ζώα, καθώς και μικρότερα σχήματα με μοτίβα που σχετίζονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως άνθρωποι και οικόσιτα καμηλοειδή».
Τα γεωγλυφικά της Νάσκα, που ανήκουν στην Παγκόσμια Κληρονομιά της Unesco, χρονολογούνται περίπου 2.000 χρόνια πίσω και απεικονίζουν γεωμετρικά σχέδια και σιλουέτες ζώων ορατά μόνο από τον αέρα. Η πραγματική σημασία αυτών των σχημάτων παραμένει άγνωστη, με ορισμένους ερευνητές να προτείνουν ότι μπορεί να λειτουργούσαν ως αστρονομικά παρατηρητήρια ή ημερολόγια. Η ανακάλυψη των 430 ήδη γνωστών γεωγλυφικών της Νάσκα χρειάστηκε σχεδόν ένας αιώνας, επισημαίνοντας τη σημασία αυτής της πρόσφατης ερεύνας.
Πηγή: documentonews.gr