Μνήμη και Εξελίξεις Μετά Από Ένα Χρόνο Σφαγής στη Γάζα

Μνήμη και Εξελίξεις Μετά Από Ένα Χρόνο Σφαγής στη Γάζα

Σήμερα, Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, συμπληρώνεται ένα έτος από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, γεγονός που πυροδότησε μια σειρά εξελίξεων και έδωσε την ευκαιρία στον Μπενιαμίν Νετανιάχου να κηρύξει έναν βάρβαρο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Ο πόλεμος αυτός επεκτάθηκε και στον Νότιο Λίβανο, δημιουργώντας ένα νέο μέτωπο. Μετά από 12 μήνες συνεχούς σφαγής, το Ισραήλ φαίνεται να κινδυνεύει να εμβαθύνει τη σύγκρουση σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο που μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Από νωρίς το πρωί, διεθνείς ηγέτες και πολιτικά πρόσωπα έχουν αρχίσει να εκφράζουν τις αντιδράσεις τους για την επέτειο αυτή. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται για μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων από τη Γάζα. «Ένας χρόνος μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, θρηνούμε τους περισσότερους από 1.200 αθώους που έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων 46 Αμερικανών», δήλωσε, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει ασφάλεια και αξιοπρέπεια και για τους Ισραηλινούς και για τους Παλαιστίνιους.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, εξέφρασε τη στήριξη της Γερμανίας στην Ιερουσαλήμ, τονίζοντας την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός και πολιτικής διαδικασίας, εν μέσω της κρίσης που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι. «Γι’ αυτό επιδιώκουμε μια πολιτική λύση, ακόμα και αν σήμερα φαίνεται μακρινό», δήλωσε.

Αντίθετα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι το Ισραήλ «θα πληρώσει το τίμημα της γενοκτονίας» που διαπράττει κατά του παλαιστινιακού λαού. Στις δηλώσεις του στο X, ανέφερε την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκληθεί.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, δεν παρέλειψε να αναφέρει την απάνθρωπη βία από την Χαμάς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πολιτική δράση και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. «Η Ιταλία υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε ότι ο πόνος του ισραηλινού λαού παραμένει οξύς, εκφράζοντας τις σκέψεις του για τα θύματα και τους ομήρους. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε για ειρήνη και δικαιοσύνη, επισημαίνοντας την ανάγκη για αποκατάσταση και την επανένωση των οικογενειών.

Αυτή η δυσάρεστη επέτειος δίνει την ευκαιρία στους ηγέτες να εκφράσουν την υποστήριξή τους, αλλά και την ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη βία και την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή. Πηγή: documentonews.gr