Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν πρόσφατα να προχωρήσουν στη μείωση του επιπέδου προστασίας του λύκου, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Αυτή η κίνηση είναι αποτέλεσμα αιτημάτων από κτηνοτρόφους και έχει προκαλέσει αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Η πρόταση αυτή θα χρειαστεί να επικυρωθεί στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βέρνης για την προστασία της άγριας ζωής, πριν προχωρήσει σε ενδεχόμενη τροποποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αρχικά υπέβαλε το σχέδιο, εξέφρασε την ικανοποίησή της μετά την έγκρισή του από μια ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών. Οι γκρίζοι λύκοι, οι οποίοι είχαν εξαφανιστεί σχεδόν από την Ευρώπη πριν από έναν αιώνα, έχουν πλέον αριθμούς που εκτιμώνται σε περίπου 20.300 άτομα το 2023, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους αγρότες λόγω των απωλειών ζωικού κεφαλαίου.
Η πρόταση της Επιτροπής περιλαμβάνει την υποβάθμιση του λύκου από «αυστηρά προστατευόμενο» σε «προστατευόμενο» είδος, κάτι που θα επιτρέψει την επανάληψη του κυνηγιού με αυστηρούς κανονισμούς. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, ωστόσο, επισημαίνουν ότι αυτή η κίνηση είναι πρόωρη και υποστηρίζουν ότι η ανάκαμψη των πληθυσμών των λύκων συνεχίζεται.
Η ψηφοφορία της Τετάρτης θα δώσει στην ΕΕ την εντολή να προωθήσει την αλλαγή της Σύμβασης της Βέρνης, εφόσον εγκριθεί από τους υπουργούς περιβάλλοντος. Ορισμένοι πολιτικοί όπως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχουν εκφράσει ανησυχίες για τον αυξανόμενο πληθυσμό λύκων, ιδίως μετά από προσωπικά περιστατικά, γεγονός που οδήγησε σε υποψίες ότι το θέμα έχει αποκτήσει προσωπικό χαρακτήρα.
Η WWF και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν αντιταχθεί στη νέα πρόταση, χαρακτηρίζοντας την ως πολιτικά κίνητρα χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση. Η έκβαση της ψηφοφορίας είναι κρίσιμη για το μέλλον των λύκων στην Ευρώπη και έχει προκαλέσει κυλιόμενες διαμαρτυρίες από αγρότες και ακτιβιστές.
Πηγή: documentonews.gr