Κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο υπό την πίεση διεθνών παραγόντων

Κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο υπό την πίεση διεθνών παραγόντων

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί σύντομα μια κατάπαυση του πυρός για να τερματιστεί η σύγκρουση με το Ισραήλ και την Χεζμπολάχ, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρές αναταραχές στη χώρα. Οι ΗΠΑ και η Γαλλία έχουν απευθύνει έκκληση για άμεση 21ήμερη εκεχειρία κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για εκεχειρία και στη Γάζα μετά από εντατικές διαβουλεύσεις στον ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, οι σφοδρές αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ συνεχίζονται, πλήττοντας 75 στόχους της Χεζμπολάχ στην Κοιλάδα Μπεκάα και τον νότιο Λίβανο, περιλαμβανομένων εγκαταστάσεων στρατιωτικού υλικού. Από τις επιθέσεις αυτές, τουλάχιστον 23 Σύροι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, έχουν χάσει τη ζωή τους. Σύμφωνα με ακτιβιστές, περισσότερα από 100 σύροι πρόσφυγες έχουν σκοτωθεί από την αρχή των βομβαρδισμών.

Το Ισραήλ επικεντρώθηκε στην αποκατάσταση της ασφάλειας στα βόρεια σύνορά του, όπου οι κάτοικοι είχαν εκτοπιστεί λόγω της συνέχισης των επιθέσεων. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη δεδομένης της αυξανόμενης πιθανότητας χερσαίας επέμβασης από το Ισραήλ, κάτι που εντείνει τις ανησυχίες για την εξέλιξη της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι δεν έχει πάρει ακόμα απόφαση σχετικά με την πρόταση για εκεχειρία και ότι οι στρατιωτικές επιθετικές ενέργειες θα συνεχιστούν. Ταυτόχρονα, οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας εκφράζουν φόβους για διεύρυνση της σύγκρουσης, καθώς οι επιθέσεις των Χεζμπολάχ και Χαμάς ενδέχεται να έχουν ευρύτερες συνέπειες.

Η κυβέρνηση του Μικάτι, που περιλαμβάνει υπουργούς της Χεζμπολάχ, αναγνωρίζει ότι το κλειδί για τη διασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός είναι η προθυμία του Ισραήλ να εφαρμόσει τις διεθνείς αποφάσεις. Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ, Ζανίν-Χένις Πλάσχερτ, χαιρέτισε την πρόταση για εκεχειρία και εξέφρασε τη στήριξή του στη διπλωματική διαδικασία.

Στην κρισιμότητα της κατάστασης, η Χεζμπολάχ και η Χαμάς παραμένουν οι κύριες ένοπλες οργανώσεις της περιοχής, υποστηριζόμενες από το Ιράν, και οι παγκόσμιοι ηγέτες ανησυχούν για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της βίας. Η κατάσταση εκτός ελέγχου απειλεί να αναδείξει τη σύγκρουση σε ένα ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: documentonews.gr