Οι επιστήμονες φαίνεται να έχουν προχωρήσει σε μια σημαντική ανακάλυψη σχετικά με την εξαφάνιση των πυγμαίων ελεφάντων και ιπποποτάμων που ζούσαν κάποτε στην Κύπρο. Νέα μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η θήρευση από τους πρώτους κατοίκους του νησιού ήταν πιθανώς η αιτία της εξαφάνισης αυτών των ζώων. Ειδικότερα, ο κυπριακός πυγμαίος ιπποπόταμος θεωρείται ο μικρότερος ιπποπόταμος της Μεσογείου.
Τα δυο αυτά είδη, οι πυγμαίοι ελέφαντες των 500 κιλών και οι πυγμαίοι ιπποπόταμοι των 130 κιλών, ήταν τα μεγαλύτερα ζώα της Κύπρου στο τέλος του Πλειστόκαινου, που έληξε περίπου 12.000 χρόνια πριν. Κατά την διάρκεια της περιόδου αυτής, ο ηπειρωτικός κόσμος έβλεπε αλλαγές με την προσέγγιση της γεωργίας στη Μεσόγειο και τη λήξη της πιο πρόσφατης εποχής των παγετώνων.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα για να εξετάσουν την επίδραση των κυνηγετικών πρακτικών των πρώτων κατοίκων. Οι υπολογισμοί τους δείχνουν ότι 3.000 έως 7.000 κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εξαφάνιση των πυγμαίων ιπποποτάμων και ελεφάντων. Αυτό αμφισβητεί τις προηγούμενες θεωρίες που υποστήριζαν ότι ο μικρός ανθρώπινος πληθυσμός δεν μπορούσε να προκαλέσει τέτοιες γρήγορες εξαφανίσεις.
Σημαντική είναι η άποψη ότι οι αρχαίοι άνθρωποι στην Κύπρο έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξάλειψη της μεγαλοπανίδας, καταδεικνύοντας την πίεση που ασκούσαν στο οικοσύστημα μέσω της θήρας. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση “Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences”, υποστηρίζει ότι οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες ενδέχεται να προκάλεσαν πρώτα την εξαφάνιση του πυγμαίου ιπποπόταμου και έπειτα του πυγμαίου ελέφαντα σε λιγότερο από 1.000 χρόνια. Οι εκτιμήσεις του μοντέλου τους αντιστοιχούν με τη χρονολογική σειρά της εξαφάνισης των δύο ειδών στα απολιθώματα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές.
Πηγή: documentonews.gr