Η Βαρκελώνη, μια από τις πιο δημοφιλείς τουριστικές πόλεις παγκοσμίως, αντιμετωπίζει την πρόκληση της αυξανόμενης μαζικής εισροής επισκεπτών. Με περίπου 170.000 τουρίστες καθημερινά, ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 13,5% του τοπικού ΑΕΠ. Ωστόσο, αυτή η ανάπτυξη έχει προκαλέσει ανησυχίες στους 1,6 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης, που βιώνουν τις συνέπειες του υπερτουρισμού.
Οι διαμαρτυρίες κατά του υπερτουρισμού έχουν αυξηθεί, με γκράφιτι που αναγράφουν «Τουρίστες πηγαίνετε σπίτια σας» να γίνονται ολοένα και πιο συχνά. Οι κάτοικοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την όλη κατάσταση, με γεγονότα όπως οι διαδηλώσεις εναντίον του Κυπέλλου Αμερικής, που διεξάγεται στην πόλη, να κλέβουν την παράσταση.
Ο Ντάνιελ Πάρδο από την Ένωση συνοικιών για την τουριστική αποκλιμάκωση σημειώνει ότι η οικονομική εξάρτηση από τον τουρισμό είναι υπερβολική και ότι η ανάπτυξη του τομέα μετά την πανδημία ήταν γρήγορη και επιθετική. Ο ίδιος και άλλοι κάτοικοι τονίζουν ότι αυτός ο ανεξέλεγκτος τουρισμός δεν είναι βιώσιμος.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο δήμαρχος της πόλης, Χάουμε Κολμπόνι, ανακοίνωσε προθέσεις περιορισμού των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων έως το 2028, μια απόφαση που προκάλεσε τις αντιδράσεις της ένωσης ιδιοκτητών ακινήτων. Η Apartur το χαρακτήρισε «εκβιασμό» και απείλησε με νομικές προσφυγές, ζητώντας αποζημίωση.
Πολλοί κάτοικοι ανησυχούν ότι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την πόλη τους λόγω της αύξησης των ενοικίων, που έχει φτάσει το 68% τα τελευταία δέκα χρόνια. «Δεν είμαστε κατά του τουρισμού, αλλά κατά αυτής της μορφής» επισημαίνει η Πάμελα Μπατιγκάμπε, μια κάτοικος που φοβάται ότι χάνει το σπίτι της λόγω τουριστικών καταλυμάτων.
Πραγματοποιώντας μια εξέταση της κατάστασης, οι τοπικές αρχές αναγνωρίζουν την ανάγκη για διαφορετικές στρατηγικές που θα διαφοροποιήσουν την οικονομία της πόλης και θα αντιμετωπίσουν τον υπερτουρισμό, ενώ παράλληλα η σχεδιαζόμενη επέκταση του αεροδρομίου έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις μεταξύ των πολιτών και των αρχών. Η Άννα Τόρες Ντελγάδο, καθηγήτρια γεωγραφίας, τονίζει ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα που θα εξετάζουν και κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς δείκτες, εκτός από τους οικονομικούς.
Πηγή: documentonews.gr