Η Πολεμική Στρατηγική του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή και οι Αντίκτυποι στις Άμαχες Ζωές

Η Πολεμική Στρατηγική του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή και οι Αντίκτυποι στις Άμαχες Ζωές

Το Ισραήλ έχει βάλει στο επίκεντρο της στρατηγικής του την περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, η οποία υπήρξε ο πρώτος στόχος, ενώ ακολούθησαν επιθέσεις και σε άλλα μέρη, όπως η Δυτική Όχθη και ο Λίβανος. Η κατάσταση κλιμακώνεται σε τρία ανοιχτά μέτωπα, με άμεσες συνέπειες για τους αμάχους. Στη διάρκεια της φετινής χρονιάς, περίπου 42.000 άτομα στη Γάζα, 700 στη Δυτική Όχθη και 2.000 στον Λίβανο έχουν χάσει τη ζωή τους, γεγονός που υποδηλώνει τη σοβαρότητα της καταστάσεως και την αδιαφορία της ισραηλινής κυβέρνησης για την προστασία των αμάχων.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου, η οποία χαρακτηρίζεται ως η πιο ακροδεξιά στην ιστορία του Ισραήλ, έχει επαναλάβει ότι σκοπός της είναι να «αλλάξει τη Μέση Ανατολή» μετά την επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο. Η διακήρυξη αυτή από τον πρωθυπουργό έχει καταστεί το επίκεντρο της στρατηγικής του, που σχεδιάζει να ενισχύσει την ισραηλινή επιρροή και να αποδυναμώσει τις οργανώσεις αντίστασης, περιλαμβανομένης της υποστήριξης του Ιράν προς αυτές.

Αυτή η επιμονή στη στρατηγική σύγκρουσης κατά του Ιράν και των συμμάχων του εξακολουθεί να έχει ιστορική διάσταση, καθώς ο Νετανιάχου έχει προσπαθήσει εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια να προωθήσει την ιδέα ενός στρατηγικού πολέμου. Παρά τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας, το Ισραήλ φαίνεται να είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τη στρατιωτική δράση σε πολλές κατευθύνσεις.

Ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει γίνει επίσης ιδιαίτερα περίπλοκος. Ο Νετανιάχου εκμεταλλεύεται τις αμερικανικές υποστηρίξεις, ενώ ταυτόχρονα αψηφά τις αμερικανικές κατευθύνσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η εκεχειρία. Αυτό έχει τοποθετήσει τις ΗΠΑ σε μια δύσκολη θέση, καθώς η δυναμική της συνεργασίας τους με το Ισραήλ, πλέον, εμφανίζει διαφορετικές προσεγγίσεις από τις προηγούμενες διοικήσεις.

Στον πόλεμο αυτό, το Ισραήλ έχει κινητοποιήσει πάνω από 360.000 στρατιώτες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 71% του συνόλου των στρατιωτικών δυνάμεων. Το γεγονός ότι οι ισραηλινές δυνάμεις αφορούν και σε έξι διαφορετικά μέτωπα δείχνει την στρατηγική εξάπλωσή τους. Στον Λίβανο, για παράδειγμα, έχουν μετακινηθεί περισσότερα από 50.000 στρατεύματα, υπογραμμίζοντας τις προθέσεις του Ισραήλ να διατηρήσει παρουσία και στις γειτονικές περιοχές, αξιοποιώντας παράλληλα την αεροπορία του.

Η κατάσταση συνεχίζει να είναι τεταμένη και η μέλλουσα εξέλιξη της σύγκρουσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις της ισραηλινής κυβέρνησης και τη δυνατότητα της διεθνούς κοινότητας να παρέμβει. Η εικόνα είναι αβέβαιη και οι προοπτικές για μια διπλωματική λύση παραμένουν ασαφείς.

Πηγή: documentonews.gr