Η Κλιμάκωση της Έντασης στο Λίβανο και η Αντίκτυποι στην Ειρηνική Διπλωματία

Η Κλιμάκωση της Έντασης στο Λίβανο και η Αντίκτυποι στην Ειρηνική Διπλωματία

Από την περασμένη εβδομάδα, στο προσκήνιο της διεθνούς κοινότητας βρίσκεται ο κίνδυνος του τρίτου πολέμου στο Λίβανο. Η κυβέρνηση Νετανιάχου επιδεικνύει πλήρη αδιαφορία απέναντι στις πιέσεις για αυτοσυγκράτηση, κλιμακώνοντας τις επιθέσεις κατά του Λιβάνου με την αιτιολογία της εξάλειψης της Χεζμπολάχ. Την ώρα που ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ετοιμαζόταν να απευθυνθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αποκαλύφθηκε μια τεράστια στρατιωτική κινητοποίηση στο Ισραήλ, με μακρές πορείες να μεταφέρουν στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με τον Λίβανο.

Η ισραηλινή αεροπορία προχώρησε σε συνεχείς επιθέσεις στον νότιο Λίβανο και στη Βηρυτό, στοχεύοντας θέσεις της Χεζμπολάχ και προκαλώντας θύματα μεταξύ αμάχων. Τα πλήγματα ανήλθαν σε 1.600 από την προηγούμενη Πέμπτη μέχρι την περασμένη Παρασκευή. Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έπληξαν το κεντρικό “αρχηγείο” της Χεζμπολάχ, επιδιώκοντας να δικαιολογήσουν τις επιθέσεις τους με παρόμοιες τακτικές όπως στη Γάζα.

Η Βόρεια Διοίκηση των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων έχει αναλάβει τον έλεγχο τεσσάρων μεραρχιών, συνοδευόμενη από περισσότερους από 100.000 στρατιώτες. Ο διοικητής της διοίκησης, Ούρι Γκορντίν, έδωσε πρόσφατα εντολή σε εφέδρους να προετοιμαστούν για πιθανή εισβολή στον Λίβανο, γεγονός που μαζί με την μετακίνηση άλλων δυνάμεων προμηνύει αυξημένη στρατιωτική ένταση στην περιοχή.

Αντιδράσεις έχουν προκληθεί από τη διεθνή κοινότητα, με την γαλλοαμερικανική πρόταση για εκεχειρία 21 ημερών, την οποία αρχικά δέχτηκε ο Νετανιάχου, αλλά έπειτα απέρριψε. Στον νότιο Λίβανο, η Χεζμπολάχ φαίνεται να έχει κινητοποιήσει τουλάχιστον 50.000 μαχητές, συνεχίζοντας τις επιθέσεις κατά του βόρειου Ισραήλ.

Οι ισραηλινοί αναφέρουν ότι οι επιθέσεις τους επιχειρούν να επιβάλουν τις αποφάσεις του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που προέβλεπε την απομάκρυνση των ισραηλινών στρατευμάτων από την περιοχή. Ωστόσο, η κατάσταση είναι τεταμένη και η συνέχιση της στρατιωτικής δράσης αναμένεται να έχει σοβαρές συνέπειες για το Λίβανο και το Ισραήλ, με πολλούς αναλυτές να φοβούνται ότι δεν υπάρχει σχέδιο εξόδου από αυτήν τη σύγκρουση.

Πηγή: documentonews.gr