Το διαστημικό σκάφος Hera του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) πραγματοποιεί την αποστολή του προς τον αστεροειδή Δίμορφο, με την εκτόξευσή του να γίνεται τη Δευτέρα μέσω του πυραύλου Falcon 9 της SpaceX. Η διαδρομή του Hera θα διαρκέσει πέρα από ένα χρόνο και αναμένεται να φτάσει στον προορισμό του το 2026.
Η σημαντικότητα αυτής της αποστολής έγκειται στο γεγονός ότι ο Δίμορφος είχε ήδη μελετηθεί το 2022 από τη NASA μέσω του δορυφόρου DART, ο οποίος εκτοξεύτηκε με ταχύτητα 20.000 χμ/ώρα. Σκοπός της αποστολής DART ήταν να ελεγχθεί εάν η τροχιά του αστεροειδούς είχε τροποποιηθεί λόγω της πρόσκρουσης, γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο για την αντιμετώπιση μελλοντικών απειλών προς τη Γη.
Κατά την άφιξή του, το Hera θα εξετάσει τον τόπο πρόσκρουσης του DART, χρησιμοποιώντας μικροδορυφόρους και μια σειρά από αισθητήρες. Αυτά τα εργαλεία θα αναζητήσουν ρωγμές στον αστεροειδή καθώς και θα μελετήσουν τη σύνθεση της σκόνης. Όλες αυτές οι διαδικασίες είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που στοχεύει στο να προετοιμάσει την ανθρωπότητα για τυχόν προκλήσεις από αστεροειδείς μέχρι το 2030.
Ο Ρολφ Ρένσινγκ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας τόνισε ότι ο κίνδυνος αυτός δεν είναι αφηρημένος, αλλά μια πραγματικότητα που απαιτεί συγκεκριμένες δράσεις. Η ESA έχει καταγράψει 36.000 διαστημικά αντικείμενα που έχουν διάμετρο άνω των 100 μέτρων, εκ των οποίων 1.668 θεωρούνται ότι δεν έχουν πιθανότητες να προσκρούσουν στη Γη. Το ατύχημα που συνέβη το 2013 στην Τσέλιαμπινσκ της Ρωσίας, όπου ένας μετεωρίτης τραυμάτισε περίπου 1.000 άτομα, επιβεβαίωσε τη σοβαρότητα αυτού του ζητήματος. Ο μετεωρίτης είχε διάμετρο μόλις 18 μέτρων, και όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, ένα μεγαλύτερο αντικείμενο που πλήξει κατοικημένες περιοχές θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή.
Η αποστολή του Hera αποτελεί ένα κρίσιμο πρώτο βήμα για την πρόληψη τέτοιων κινδύνων, σύμφωνα με δηλώσεις σχετικών ειδικών.
Πηγή: documentonews.gr