Η κατάσταση στη Γάζα είναι τραγική, καθώς οι συνέπειες της τρέχουσας σύγκρουσης γίνονται ολοένα και πιο φανερές. Παρά την ύπαρξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου που μπορεί να προλάβει σοβαρές ασθένειες, οι εκστρατείες εμβολιασμού έχουν σταματήσει λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων. Η αυξανόμενη ανησυχία για μια πιθανή επιδημία πολιομυελίτιδας καθίσταται ακόμη πιο σοβαρή, καθώς η ασθένεια εξαπλώνεται μέσω του μολυσμένου νερού και των απορριμμάτων που βρίσκονται στους καταυλισμούς όπου διαμένουν οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.
Στον απόηχο αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης, οι καταστροφές υποδομών, όπως νοσοκομεία και εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, δυσχεραίνουν την πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας ιατρικές υπηρεσίες. Οι ανθρωπιστικές παύσεις πυρός που έχουν συμφωνηθεί δεν αρκούν, καθώς οι επιθέσεις κατά ζωτικών υποδομών επιβαρύνουν την κατάσταση και καθιστούν ανέφικτη την εκστρατεία εμβολιασμού.
Η κατάσταση της δημόσιας υγείας επιδεινώνεται επίσης από τις ανυπολόγιστες ανθρωπιστικές συνέπειες του πολέμου. Παρά τις αναφορές από το υπουργείο Υγείας, τα αξιόπιστα δεδομένα για τους θανάτους έχουν γίνει σχεδόν αδύνατα, καθώς το σύστημα ληξιαρχείων έχει καταρρεύσει. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 10.000 πτώματα μπορεί να είναι θαμμένα κάτω από τα ερείπια, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να μετρηθούν.
Μια έκθεση του ιατρικού περιοδικού Lancet τον Ιούλιο ανέφερε ότι περίπου 186.000 θάνατοι θα μπορούσαν να αποδοθούν στην τρέχουσα σύγκρουση, αριθμός που αντιστοιχεί στο 7,9% του πληθυσμού της Γάζας. Αν οι θάνατοι συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξουν συνολικά περίπου 335.500 θάνατοι.
Μια αποκάλυψη που προκαλεί σοκ είναι η περίπτωση ενός βρέφους 10 μηνών που παρέλυσε μερικώς από πολιομυελίτιδα, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα μετά από 25 χρόνια στην περιοχή. Η κατάσταση στη Γάζα υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για σταθερή παρέμβαση και υπογραμμίζει ότι οι ανθρωπιστικές συμφωνίες πρέπει να τηρούνται στην πράξη για να προστατευθούν οι ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.
Πηγή: documentonews.gr