Η Ανταρκτική γίνεται πιο πράσινη λόγω της κλιματικής αλλαγής

Η Ανταρκτική γίνεται πιο πράσινη λόγω της κλιματικής αλλαγής

Η Ανταρκτική αντιμετωπίζει δραματικές αλλαγές λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς η θερμοκρασία της συνεχώς αυξάνεται και η βλάστηση σε περιοχές που κυριαρχούνται από πάγο και βράχους επεκτείνεται. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Geoscience, χρησιμοποιώντας εικόνες Landsat, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κάλυψη της βλάστησης αυξήθηκε από λιγότερο από ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο το 1986 σε σχεδόν 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα το 2021. Η επέκταση αυτή, και ιδιαίτερα των βρύων, έχει επιταχυνθεί από το 2016, χρονιά κατά την οποία σημειώθηκε σημαντική μείωση της έκτασης του θαλάσσιου πάγου γύρω από την ήπειρο.

Ο Δρ Τόμας Ρόλαντ, από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και συνεπικεφαλής της μελέτης, ανέφερε ότι, αν και το τοπίο της Ανταρκτικής παραμένει κυρίως καλυμμένο από χιόνι, πάγο και βράχους, το μικρό ποσοστό βλάστησης έχει αυξηθεί σημαντικά. Αυτό αποδεικνύει ότι ακόμη και αυτή η απομονωμένη περιοχή των 500.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων επηρεάζεται από την ανθρώπινη αναπτυξιακή παρέμβαση και την κλιματική αλλαγή.

Η εξάπλωση της βλάστησης μπορεί να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για καλλιέργειες χωροκατακτητικών ειδών σε ένα οικοσύστημα το οποίο είναι παραδοσιακά άθικτο. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2021, βροχή άρχισε να πέφτει αντί για χιόνι στην κορυφή του παγετώνα της Γροιλανδίας, κάτι που αποτελεί ένδειξη των ριζικών κλιματικών μεταβολών που συμβαίνουν.

Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι η συνεχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει «θεμελιώδεις αλλαγές στη βιολογία και το τοπίο αυτής της ευάλωτης περιοχής». Υπονοείται επίσης ότι οι θερμότερες ανοιχτές θάλασσες ενδέχεται να δημιουργούν πιο υγρές συνθήκες, που είναι ιδανικές για την ανάπτυξη φυτών, σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων.

Πηγή: documentonews.gr