Δραματικές Συνθήκες Ζωής και Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον Πόλεμο

Δραματικές Συνθήκες Ζωής και Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον Πόλεμο

«Επισκεφθήκαµε καταυλισµούς όπου τα λύµατα τρέχουν ανάµεσα στις σκηνές και όπου το δίκτυο αποχέτευσης, όπου λειτουργεί ακόµη, υπερχειλίζει επειδή δεν µπορεί να αντιµετωπίσει την τεράστια πυκνότητα του πληθυσµού. Είδαµε επίσης βουνά από στερεά απόβλητα, που συγκεντρώνονται λόγω της αδυναµίας µεταφοράς τους σε χώρους υγειονομικής ταφής, οι οποίοι βρίσκονται σε περιοχές ενεργών µαχών». Αυτές οι περιγραφές προέρχονται από την Κίρστεν Σάδερλαντ, συντονίστρια ανθρωπιστικών προγραµµάτων στην ActionAid, η οποία εργάζεται στην πληγείσα περιοχή της Λωρίδας της Γάζας.

«Βλέπεις µια θάλασσα από σκηνές», σημειώνει η Σάδερλαντ, αναφερόμενη στη συγκέντρωση έως και 1 εκατ. ανθρώπων σε μια περιοχή 20 χιλιομέτρων μήκους και 4 χιλιομέτρων πλάτους. Οι σκηνές, συχνά κατασκευασμένες από πρόχειρα υλικά, εγκλωβίζουν το θερμό και υγρό καλοκαιρινό κλίμα, καθιστώντας τις συνθήκες διαβίωσης εξαιρετικά δύσκολες, ειδικά για άτομα με αναπηρία.

Ο γυναικείος πληθυσμός αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στην καθημερινότητά του. «Είδαµε γυναίκες να πλένουν ρούχα με το χέρι σε συνθήκες έλλειψης νερού», λέει η Σάδερλαντ, επισημαίνοντας την έλλειψη ιδιωτικότητας, την overcrowding και την απουσία ηλεκτρικού ρεύματος. Οι γυναίκες αναγκάζονται να περιμένουν σε μεγάλες ουρές για βασικές ανέσεις, όπως υγειονομικές ανάγκες και καθημερινά γεύματα. «Αναφέρεται σοβαρή ανάγκη για προϊόντα προσωπικής υγιεινής, γεγονός που επιδεινώνει τη δημόσια υγεία», προσθέτει.

Μια εκτενή έκθεση της ActionAid, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, περιγράφει λεπτομερώς τις επιπτώσεις του πολέμου στο γυναικείο πληθυσμό, αναφέροντας την αύξηση της έμφυλης βίας και τα βαθιά ψυχολογικά τραύματα. Η έκθεση αναδεικνύει σοβαρά ζητήματα, όπως η απώλεια ασφαλών χώρων και η κρίση που σχετίζεται με τη μαιευτική περίθαλψη. Ειδικότερα, παρατηρείται αύξηση κυήσεων υψηλού κινδύνου και άλλες επιπλοκές.

«Συνεργαζόµαστε µε τις παλαιστινιακές οργανώσεις που ηγούνται γυναίκες για να διασφαλίσουµε την πρόσβαση των γυναικών και κοριτσιών στις αναγκαίες υπηρεσίες», καταλήγει η Σάδερλαντ, υπογραμμίζοντας τον αγώνα για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας σε συνθήκες πολέμου.

Πηγή: documentonews.gr