Ένα νέο κέντρο για τη φιλοξενία μεταναστών θα αρχίσει τη λειτουργία του στην Αλβανία την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεδόσι. Οι εγκαταστάσεις, που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας, αναμενόταν να ανοίξουν τον Μάιο, αλλά η ημερομηνία αυτή καθυστέρησε επανειλημμένα, κυρίως λόγω του καλοκαιρινού καιρού και των πολλών πυρκαγιών, με αποτέλεσμα το κέντρο στο Gjader να μην είναι έτοιμο μέχρι τις 9 Οκτωβρίου.
Το άλλο κέντρο στο Shengjin μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 200 άτομα και σύντομα θα ξεκινήσει διαδικασίες ταυτοποίησης και εγγραφής των μεταναστών, ανακουφίζοντας έτσι τα ιταλικά κέντρα υποδοχής. Ο υπουργός Πιαντεδόσι δήλωσε ότι ελπίζει να μην χρειαστεί να μεταφερθούν μετανάστες σε αυτά τα κέντρα, καθώς η ανάγκη θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στη Μεσόγειο.
Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο μεταξύ της ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, προβλέπει τη δημιουργία κέντρων υποδοχής για μετανάστες που διασώθηκαν από ιταλικά πλοία, αποκλείοντας ωστόσο τους μετανάστες που διασώθηκαν από διεθνείς ΜΚΟ. Οι αιτούντες άσυλο θα παραμένουν σε κλειστά κέντρα μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των αιτήσεών τους, και θα μεταφέρονται κατόπιν είτε στην Ιταλία είτε στις χώρες προέλευσής τους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και αρκετοί ηγέτες της υποδέχτηκαν θετικά αυτή την αποτύπωση του ελέγχου των συνόρων και την βλέπουν ως πρότυπο για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα παρακολουθεί τη λειτουργία των κέντρων ώστε να διασφαλιστεί ότι τα δικαιώματα των μεταναστών θα γίνουν σεβαστά.
Όμως, η συμφωνία αντιμετωπίζει και κριτική. Το Δικαστήριο της ΕΕ ενδέχεται να ελέγξει ξανά τη συμφωνία, και τα μέσα ενημέρωσης, καθώς και οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις στην Ιταλία, έχουν επισημάνει την έλλειψη διαφάνειας γύρω από τη διαχείριση των κεφαλαίων για την κατασκευή των κέντρων. Έρευνες απεκάλυψαν ότι χρηματικά ποσά άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ κατακυρώθηκαν χωρίς διαγωνισμούς, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την αντιπολίτευση που ζητά διαφάνεια σχετικά με τη χρήση των δημόσιων πόρων.
Η κυβέρνηση καλείται να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με τις εταιρείες και τους υπεργολάβους που εμπλέκονται, και να διευκρινίσει τα κριτήρια επιλογής τους για διασφάλιση πλήρους διαφάνειας.
Πηγή: documentonews.gr