Διεθνείς Αντιδράσεις κατά του Ισραήλ για τις Επιθέσεις στον Λίβανο κατά των Δυνάμεων του ΟΗΕ

Διεθνείς Αντιδράσεις κατά του Ισραήλ για τις Επιθέσεις στον Λίβανο κατά των Δυνάμεων του ΟΗΕ

Το Ισραήλ παρουσιάζει σήμερα ένα περίπλοκο σκηνικό καθώς επιδιώκει να γιορτάσει το Γιομ Κιπούρ υπό τον ήχο των διεθνών επικρίσεων σχετικά με τη στρατιωτική του δράση στον Λίβανο. Η κατάσταση έχει κλιμακωθεί, με αναφορές για πυρά προς τις δυνάμεις της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ (UNIFIL) κοντά σε στρατιωτικές θέσεις της Χεζμπολάχ, συμμάχου της Χαμάς. Οι κυανόκρανοι έχουν υποστεί απώλειες, με τραυματισμούς δύο στρατιωτών από τη Σρι Λάνκα και τις προηγούμενες ημέρες δύο Ινδονήσιους.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ έχει εκδώσει προειδοποιήσεις προς τους Ισραηλινούς, καλώντας τους να απομακρυνθούν από στρατιωτικές θέσεις κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Εκ μέρους τους, οι ισραηλινοί στρατιώτες έχουν αναφέρει σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού σε τουλάχιστον πέντε περιοχές, ενώ η Χεζμπολάχ έχει ήδη στοχεύσει στρατιωτικές βάσεις στη Χάιφα.

Η διεθνής αντίδραση ήταν άμεση, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να επισημαίνει ότι οι επιθέσεις κατά των δυνάμεων του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες. Παρομοίως, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε τις ενέργειες του Ισραήλ, προειδοποιώντας ενάντια σε νέες επιθέσεις κατά των κυανόκρανων.

Η κατάσταση έχει εξελιχθεί με μεγάλες ανθρωπιστικές κρίσεις, καθώς από τον Οκτώβριο του 2023, πάνω από 2.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο και σχεδόν 700.000 έχουν εκτοπιστεί. Οι πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ στη Βηρυτό προκάλεσαν μεγάλες απώλειες, με 22 να έχουν χάσει τη ζωή τους σε ένα από τα πιο φονικά πλήγματα.

Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί, καλώντας το Ισραήλ να λάβει υπόψη τις ανησυχίες τους και να σταματήσει τις επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, ανέφερε επίσης την ανάγκη για πλήρη κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, ενώ περαιτέρω στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ φαίνεται να είναι αναπόφευκτες.

Η υπάρχουσα κατάσταση παραμένει τεταμένη, με τους πολέμους και τις συγκρούσεις στη Γάζα να προσθέτουν ακόμη περισσότερες πιέσεις. Πηγές αναφέρουν για τουλάχιστον 42.126 θανάτους Παλαιστινίων από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, με την πλειονότητα των θυμάτων να είναι άμαχοι.

Πηγή: documentonews.gr