Ένας Βρετανός σύζυγος, ο Φίλιπ Μόρις, που βοήθησε τη γυναίκα του να ταξιδέψει στην Ελβετία για να τερματίσει τη ζωή της, θα πρέπει να μπορεί να κληρονομήσει μέρος της περιουσίας της, όπως αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου. Αυτή η απόφαση έφερε στο φως τις νομικές προκλήσεις γύρω από την υποβοηθούμενη αυτοκτονία και τις συνθήκες που περιβάλλουν τέτοιες πράξεις.
Η Μάιρα Μόρις, η οποία υπέφερε από μια σπάνια και βαριά ασθένεια, την ατροφία πολλαπλών συστημάτων, πέθανε τον Δεκέμβριο του 2023 στην κλινική Pegasos στην Ελβετία, αφού προηγουμένως έλαβε υπερβολική δόση πεντοβαρβιτάλης. Ο σύζυγός της είχε αποκλειστεί από την κληρονομιά της σύμφωνα με την αγγλική νομοθεσία, καθώς βοήθησε στην αυτοκτονία της.
Στην κατάθεσή του, ο Φίλιπ περιέγραψε τον πόνο που ένιωθε βλέποντας τη σύζυγό του να χάνει την αξιοπρέπειά της λόγω της ασθένειάς της. Τόνισε ότι προσπάθησε να τη μεταπείσει, αλλά εκείνη ήταν αποφασισμένη να επιλέξει τον θάνατο για να αποφύγει μια ζωή γεμάτη αδιάκοπη δυσφορία.
Η απόφαση του δικαστή Γουίλιαμ Τρόουερ ανέφερε ότι οι εξαιρετικές περιστάσεις της περίπτωσης του Μόρις δείχνουν ότι ο νόμος δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται στην περίπτωσή του, εφόσον οι προθέσεις του ήταν γεμάτες συμπόνια. Η υπόθεση εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη νομική κατάσταση όσων συνοδεύουν συγγενείς τους σε χώρες που επιτρέπουν την ευθανασία, αφού στη Βρετανία υπάρχει κίνδυνος δίωξης για βοήθεια στην αυτοκτονία.
Με το νομοσχέδιο για την ευθανασία να κατατίθεται στο κοινοβούλιο, η υπόθεση του Μόρις αναδεικνύει την αναγκαιότητα να επανεξεταστούν οι νομικές παραμέτρους που περιβάλλουν την υποβοηθούμενη αυτοκτονία στη Βρετανία, ιδίως για εκείνους που υποφέρουν από ανίατες ασθένειες.
Πηγή: documentonews.gr