Είναι εκατοντάδες οι Λιβανέζοι και οι Σύροι που αναζητούν σωτηρία στα σύνορα με τη Συρία, προκειμένου να ξεφύγουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που πλήττουν τον Λίβανο. Ο Χασάν Σλιμ, ένας 24χρονος Λιβανέζος, ταξιδεύει με την ηλικιωμένη μητέρα του και σκοπεύει να βρει καταφύγιο σε συγγενείς του στη Συρία, μια χώρα που δεν έχει γνωρίσει λόγω του εμφυλίου πολέμου. «Φοβάμαι αυτό το άλμα στο άγνωστο», παραδέχεται, περιμένοντας απλά τη σειρά του να περάσει στον γειτονικό τόπο.
Από τις αρχές της εβδομάδας, οι ισραηλινοί επιδρομές έχουν ενταθεί, με τον ΟΗΕ να αναφέρει ότι 90.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στον Λίβανο, ενώ περισσότερα από 31.000 άτομα είχαν περάσει στη Συρία τις δύο τελευταίες ημέρες. Οι εικόνες από τα σύνορα περιγράφουν οικογένειες που περιμένουν απελπισμένα, με γυναίκες και παιδιά να καθίστανται παθητικοί θεατές της κρίσης, ενώ εθελοντές προσπαθούν να παρέχουν βοήθεια.
Στο πλευρό του Σλιμ είναι και ο Άλι Μοχάμεντ Γοσν, ενός 54χρονου άνδρα που συνηθίζε να πηγαίνει μόνος του στη Δαμασκό για δουλειά. Αυτή τη φορά, έχει φορτώσει την οικογένειά του στο βανάκι του, αναζητώντας καταφύγιο σε συγγενείς εκεί. «Δεν θα μείνουμε πολύ στη Συρία, θα επιστρέψουμε μετά τη νίκη μας επί του Ισραήλ», δηλώνει με αισιοδοξία, αν και αναγνωρίζει ότι οι βομβαρδισμοί είναι πιο έντονοι από ποτέ.
Έχει παρατηρηθεί ότι αρκετές οικογένειες Σύρων επιστρέφουν στην πατρίδα τους από τον Λίβανο, αναζητώντας ασφάλεια για τους ίδιους λόγους που τους είχε αναγκάσει να φύγουν νωρίτερα. Ο Άμπου Μοχάμεντ Ριφάι, ένας 60χρονος άνδρας που έφυγε από την πόλη Ντεράα το 2014, μίλησε για τη θλιβερή πραγματικότητα: «Η μοίρα μας είναι να ζήσουμε όλη τη ζωή μας στο έλεος του πολέμου και ο πόλεμος δεν έχει έλεος».
Στη Συρία, η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Ο πόλεμος, που ξεκίνησε το 2011 με τον εμφύλιο, έχει αφήσει τη χώρα σε ερείπια. Παρ’ όλα αυτά, το καθεστώς του Άσαντ ετοιμάζει κέντρα φιλοξενίας και έχει ανοίξει ξενοδοχεία για να υποδεχθεί τους πρόσφυγες που καταφθάνουν. Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για την ανθρωπιστική κρίση που διαιωνίζεται στην περιοχή, καθώς εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες αναμένουν μια ελπίδα για καλύτερες μέρες.
Πηγή: documentonews.gr