Εξηγήσεις για την παραίτηση του από αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εφαρμογών Έξυπνης Πόλης έδωσε ο κ. Γιάννης Λυκογιώργος.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Λυκογιώργου:

Το Σάββατο πρωί 31.10.2020 υπέβαλλα την παραίτηση μου στον Δήμαρχο Ιωαννίνων κύριο Μωυσή Ελισάφ από την θέση του αντιδημάρχου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εφαρμογών Έξυπνης Πόλης μέσω μιας επιστολής και ενός συνοδευτικού υπομνήματος τριών σελίδων όπου εξηγούσα αναλυτικά στον κύριο Δήμαρχο τους λόγους της παραίτησης μου.

Η παραίτηση μου δεν συνδέεται με κανέναν προσωπικό λόγο. Δεν αντιλαμβάνομαι πως και από που προέκυψε η πληροφορία αυτή. Απλά διαφώνησα με τον κύριο Δήμαρχο σε κάποια ζητήματα διοίκησης του Δήμου που έχουν σχέση και με την αντιδημαρχία και αυτά καταγράφονται αναλυτικά στην επιστολή παραίτησης μου και στο υπόμνημα που συνοδεύει την επιστολή παραίτησης. Ούτε ήταν κεραυνός εν αιθρία μιας και ήδη από την περίοδο της παραίτησης μου από την Οικονομική Επιτροπή είχα εκφράσει τις διαφωνίες μου για κάποια από αυτά τα θέματα.

Επισημαίνω παρακάτω συνοπτικά, θέματα που έχω διαφωνήσει κατά καιρούς με τον κύριο Δήμαρχο:
  • Φαινόμενα υπαλλήλων οι οποίοι μπορούν να προβαίνουν ακόμα και σε παραβατικές συμπεριφορές (πχ. αλλοίωση στοιχείων αρχείου ΙΡΙΔΑΣ) για να μην προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που θέλαμε, χωρίς καμία συνέπεια ή τιμωρία. Με την ανοχή αυτή στείλαμε λάθος μήνυμα τόσο προς τους εργαζομένους όσο και προς τους δημότες.
  • Για την πρώτη από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις (αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση των υπηρεσιών) ως σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια (τουλάχιστον όχι εις γνώση μου).
  • Έχουμε καταντήσει η ουρά των υπηρεσιών. Υπηρεσιακοί παράγοντες μπορεί να παρακάμπτουν επανειλημμένα τον πολιτικό τους προϊστάμενο χωρίς καμία συνέπεια ή τιμωρία.
  • Ο τρόπος καθημερινής άσκησης της εξουσίας από φίλους του Δημάρχου και τους συμβούλους του ενώ θεσμικά όργανα δεν λειτούργησαν (πχ. Εκτελεστική Επιτροπή).
  • Η προσπάθεια αποδυνάμωσης της αντιδημαρχίας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εφαρμογών Έξυπνης Πόλης η οποία αποτυπώθηκε στο αρχικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και άλλαξε κατόπιν της γραπτής αντίδρασης μου.
  • Η ακατανόητη ανοχή που έδειξε ο κύριος Δήμαρχος στην έγγραφη αποδεδειγμένη συκοφάντηση που δέχτηκα από σύμβουλό του.

Παραιτήθηκα από αντιδήμαρχος και παραμένω δημοτικός σύμβουλος της παράταξης. Πιστεύω και ελπίζω πως η παραίτηση μου θα αποτελέσει την αφετηρία για αλλαγές στον τρόπο διοίκησης του Δήμου ώστε να γίνει ένα νέο ξεκίνημα προς όφελος του Δήμου και όλων των δημοτών. Αυτό ήταν άλλωστε που μας ένωσε αρχικά και συμμετείχαμε σε αυτόν τον αγώνα: η αλλαγή του τρόπου διοίκησης προς όφελος όλων των δημοτών.

Από το Σάββατο που παραιτήθηκα κάτι άρχισε να κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και πιο συγκεκριμένα:
  • Την Δευτέρα βράδυ συνεδρίασε (μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και με πρόσκληση που ήρθε την Κυριακή) η δημοτική ομάδα των συμβούλων της παράταξης μας για θέματα καθημερινότητας και γενικότερου συντονισμού. Για τέτοια θέματα βέβαια θεωρώ πως πρέπει να συνεδριάζει η διευρυμένη δημοτική ομάδα με τους δημοτικούς συμβούλους των συμπραττουσών παρατάξεων.
  • Φαίνεται πως με έναν μαγικό τρόπο το project της πλατφόρμας αμφίδρομης επικοινωνίας με τους δημότες, το οποίο βρίσκονταν κολλημένο στην Διευθύντρια Προγραμματισμού εδώ και μήνες, προχωρά και τις επόμενες μέρες που θα μπει σε λειτουργία θα αποκατασταθεί η εύκολη και άμεση επικοινωνία των δημοτών με τον Δήμο.

Ευχαριστώ τον κύριο Δήμαρχο για την θέση και τις αρμοδιότητες που μου έδωσε. Αγωνίστηκα για την προώθηση του προγράμματος της αντιδημαρχίας και της Δημοτικής Αρχής (ακόμα και σε θέματα εκτός αρμοδιοτήτων μου, πχ. LED) δίνοντας το 100% του εαυτού μου. Είμαι στην διάθεση του κυρίου Δημάρχου για να ενημερώσω και να βοηθήσω όποιον αντιδήμαρχο αναλάβει το κομμάτι της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Έξυπνης Πόλης (ή όποιον άλλον αναλάβει αυτό το αντικείμενο).

Ευχαριστώ όλο το υπηρεσιακό προσωπικό του τμήματος Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών για την άριστη συνεργασία και ιδιαίτερα την προϊσταμένη κυρία Γακηλάζου η οποία αποτελεί υπόδειγμα υπηρεσιακού παράγοντα.

Κλείνω με ένα απόφθεγμα του Martin Luther King Jr :
“Στο τέλος δεν θα θυμόμαστε τα λόγια των εχθρών μας αλλά την σιωπή των φίλων μας.”

06.11.2020
Γιάννης Λυκογιώργος
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ιωαννιτών

Πηγή: epirus.news