Ανακοίνωση της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» σχετικά με τον θεσμό του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος.

Με χρηματοδότηση 930.000 ευρώ συνολικά για την τριετία 2021-2023, στους φορείς του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος. Το Υπουργείο Πολιτισμού ανανέωσε το Πρωτόκολλο Συνεργασίας το οποίο είχε υπογραφεί και με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων επί θητείας μας. Kαι σύμφωνα με το οποίο το Δημοτικό μας Θέατρο θα επιχορηγηθεί με 60.000 ευρώ (20.000 ευρώ κατ’ έτος).

Μια εξειδικευμένη επιχορήγηση, προϊόν της οραματικής σύλληψης της δημοτικής μας αρχής για τη διοργάνωση Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος. Με παράλληλη διοργάνωση σεμιναρίων διδασκαλίας αρχαίου δράματος. Σε έναν από τους πιο εμβληματικούς τόπους στη χώρα, το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης.

Σε μια περίοδο όπου η παραγωγή ποιοτικού πολιτιστικού περιεχομένου θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο. Η συνέχιση αρχικά και η αναβάθμιση του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στη συνέχεια, επιβάλλεται να είναι στην πρώτη γραμμή των πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου Ιωαννιτών.

Δυστυχώς όμως, η σημερινή δημοτική αρχή δεν θέλησε να χτίσει πάνω σε έναν θεσμό που κατάφερε στα τρία χρόνια παρουσίας του να λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος αποτελούσε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην προσπάθεια που έγινε από τη δημοτική μας αρχή για να υπερβούμε τα στενά όρια του τόπου μας. Και να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι τα Γιάννενα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την παραγωγή και την προαγωγή υψηλού επιπέδου πολιτισμού.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος δεν ήταν απλά οι παραστάσεις που φιλοξενούνταν στο θέατρο της Δωδώνης.

Ήταν μια πολιτιστική εμπειρία πολύ διαφορετική και σύνθετη.

Σε αυτό συνέβαλε η παράλληλη δράση. Το Θερινό Μαντείο, η επιτυχία του οποίου επιβραβεύτηκε από το υπουργείο Πολιτισμού που το ενέταξε στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος.

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ!

Αποτελεί την πιο οραματική σύλληψη για να αποτελέσει την κορωνίδα της εξωστρέφειας του πολιτισμού για τον τόπο μας. Με προοπτικές να καταστεί ένας θεσμός παγκόσμιας εμβέλειας.

Η επιβράβευση του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος από το υπουργείο Πολιτισμού συμπίπτει χρονικά με την εκλογή του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο του.

Η παράταξή μας πιστεύει ακράδαντα πως οφείλει να οδηγήσει το θέατρο, εργαζόμενος με όραμα για την προαγωγή του ποιοτικού πολιτισμού. Αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο και το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό, ξεπερνώντας κάποιες άστοχες επιλογές της σημερινής Διοίκησης.

Πηγή: epirus.news