«Ψηφίζουμε αλλά δεν ελπίζουμε» αναφέρει σε ανακοίνωση της η παράταξη «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» για τον προϋπολογισμό του Δήμου Ιωαννιτών.

«Ψηφίζουμε αλλά δεν ελπίζουμε». Με αυτή την φράση ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, έκλεισε την τοποθέτησή του στη συζήτηση για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2021 στο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας.

Νωρίτερα, ο κ. Μπέγκας επέκρινε την χαρακτηριστική καθυστέρηση με την οποία η δημοτική αρχή έφερε για έγκριση τον προϋπολογισμό για την τρέχουσα χρονιά, τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία εκ μέρους της.

«Μην επικαλείστε την πανδημία ως δικαιολογία για τις δικές υστερήσεις. Σας δόθηκε η δυνατότητα ταχύρυθμων διαδικασιών τις οποίες σε άλλες περιπτώσεις, όπως η σκανδαλώδης ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη, την εκμεταλλευτήκατε. Μην επικαλείστε τη στάση της αντιπολίτευσης μιας και ο νόμος Θεοδωρικάκου σας έχει λύσει τα χέρια, ενώ και η κατά συντριπτική πλειοψηφία υπερψήφισης των εισηγήσεων σας, παρά την πλημμελή και πρόχειρη επεξεργασία των θεμάτων, δε σας επιτρέπει να κατηγορείτε τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για ‘’παρακώληση του έργου σας’’», είπε αρχικά ο κ. Μπέγκας για να προσθέσει:

«Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχετε ακόμα επιδείξει τα πρέποντα αντανακλαστικά για τις συνθήκες που ζούμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ελάχιστες ενέργειες εκ μέρους σας για την ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία. Ακόμα και η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτημάτων από τους πολίτες που παρουσιάσατε πριν λίγες μέρες, κι αυτή με μεγάλη καθυστέρηση σύμφωνα μάλιστα και με τον πρώην αρμόδιο αντιδήμαρχο, έχει βρει ελάχιστη ανταπόκριση καθώς η διαδικασία υποβολής είναι πολύπλοκη».

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις της δημοτικής αρχής στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2020 ο κ. Μπέγκας επισήμανε πως τα στοιχεία των απορροφήσεων αλλά και οι απώλειες χρημάτων από το ΕΣΠΑ αποδεικνύουν την αναποτελεσματικότητά της.

«Τα απολογιστικά στοιχεία που μας παρουσιάστηκαν και το γεγονός ότι δεν έχετε καταφέρει ακόμα να ολοκληρώσετε το τεχνικό πρόγραμμα του 2019 αποκαλύπτουν την πραγματική εικόνα η οποία δεν είναι καθόλου κολακευτική για εσάς και σίγουρα απογοητευτική για τον τόπο και τους συνδημότες μας. Σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ από ενταγμένα έργα τα οποία λόγω της ακατανόητης εμμονής σας απέναντι σε ότι σας κληροδοτήσαμε ως δημοτική αρχή χάθηκαν ή έχουν καθυστερήσει επικίνδυνα. Ενδεικτικά αναφέρω το έργο της ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας και τον ποδηλατοπεζόδρομο (Πλατεία Μαβίλη – Πέραμα), ενώ αλλοίμονο αν η κωλυσιεργία σας θα αποδεχτεί τελικά μοιραία για την αναβάθμιση του τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού, ένα έργο για το οποίο από την πρώτη μέρα που αναλάβατε τη διοίκηση του δήμου σας είχαμε επιστήσει την προσοχή για τα στενά χρονικά όρια ολοκλήρωσης που έχει», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

Καταλήγοντας υπογράμμισε, η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» τον υπερψηφίζει τον προϋπολογισμό αναγκαστικά, χωρίς όμως να ελπίζει ότι θα αναστρέψει την αναποτελεσματικότητα που χαρακτηρίζει τη δημοτική αρχή σε όλους σχεδόν τους τομείς ευθύνης της.

Την κεντρική εισήγηση της παράταξης, η οποία ακολουθεί, έκανε ο δημοτικός σύμβουλος Θωμάς Γιωτίτσας.

Ο προϋπολογισμός του Δήμου έρχεται για έγκριση με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε φτάσει στα μέσα Φεβρουαρίου χωρίς εγκεκριμένο προϋπολογισμό. Είναι, δυστυχώς, και αυτή η καθυστέρηση, για την οποία φέρει την αποκλειστική ευθύνη η Δημοτική Αρχή, ένα δείγμα της παντελούς έλλειψης σοβαρού σχεδιασμού, και της ανικανότητας της να διαχειριστεί τα στοιχειώδη αλλά, ταυτόχρονα, και πολύ σοβαρά θέματα του Δήμου. 2 σχεδόν μήνες μέσα στο 2021 και ο Δήμος που αποτελούσε υπόδειγμα οικονομικής συνέπειας και σοβαρότητας κατά τη θητεία μας, δεν μπορεί ακόμη να πληρώσει προμηθευτές, εργολάβους, πολίτες. Δεν μπορεί να δημοπρατήσει νέα έργα. Δεν μπορεί να συμβάλλει ούτε στο ελάχιστο στην τόνωση της τοπικής οικονομίας που τόσο την έχει ανάγκη και βλέπει μια Δημοτική Αρχή απούσα από τα προβλήματα της.

• Όπως δηλώσαμε και στη συζήτηση για τα δημοτικά τέλη,

διατηρούμε πολύ σοβαρές επιφυλάξεις για την ανεπαίσθητη και πολύ δαπανηρή για το Δήμο μείωση των τελών στις κατοικίες των Ιωαννίνων, αλλά και για τη διαδικασία της υποβολής αιτήσεων από τις πληττόμενες επιχειρήσεις για να ωφεληθούν των μειωμένων συντελεστών. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε, και πιο έντονα πλέον, 3 μήνες μετά την απόφαση αυτή από το ΔΣ, ότι η στήριξη των επιχειρήσεων της πόλης έχει απόλυτη προτεραιότητα, και ότι θα πρέπει να θεσπιστεί ένας οριζόντιος, ενιαίος συντελεστής, αισθητά μειωμένος, ώστε να βοηθηθούν ουσιαστικά. Δυστυχώς, η πρόταση μας δεν έγινε δεκτή, και η Δημοτική Αρχή μόλις πριν από λίγες μέρες άνοιξε την ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων.

• Εξακολουθούμε, επίσης να υποστηρίζουμε, ότι το φιλόδοξο τεχνικό πρόγραμμα για το 2021, το οποίο ψηφίσαμε στο ΔΣ, απέχει πολύ από το να πλησιάσει έστω έναν ικανοποιητικό βαθμό υλοποίησης και απορρόφησης πόρων.

Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις της Δημοτικής Αρχής για απορρόφηση πάνω από 80 % , οι αριθμοί που μας παρουσιάζονται σήμερα για το κλείσιμο του 2020 την διαψεύδουν, δυστυχώς, εκκωφαντικά. Από τα 6,7 εκατομμύρια ευρώ προγραμματισμένων τεχνικών έργων για το 2020 με χρηματοδότηση από ίδια έσοδα του Δήμου (ΣΑΤΑ, εισφορά κλπ.), μετά βίας θα έχουν πληρωθεί στο τέλος της περασμένης χρονιάς 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό είναι ακόμη πιο απογοητευτικό αν σκεφτεί κανείς ότι το τεχνικό πρόγραμμα του 2020 ήταν ουσιαστικά η συνέχεια και η ολοκλήρωση των έτοιμων δημοπρατημένων και συμβασιοποιημένων έργων που κληροδοτήσαμε στη νέα Δημοτική Αρχή. Οι Γιαννιώτες, άλλωστε δεν ξεγελιούνται πλέον.

Αναρωτιούνται, με περισσή απογοήτευση αλλά και αγωνία, που γίνονται έργα στην πόλη αυτή τη στιγμή.

Αλήθεια, 1,5 χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας κύριοι της Δημοτικής Αρχής, έχετε υλοποιήσει έστω ένα δικό σας έργο? Ή μήπως προτιμήσατε να αναλώσετε τον χρόνο και την ενέργεια σας για να ακυρώσετε μεγάλα δικά μας έργα, νομίζοντας πως τέτοια εντολή σας έδωσε ο Γιαννιώτικος λαός? Η παρακαταθήκη σας μέχρι σήμερα είναι ανύπαρκτα έργα, ακύρωση των μεγάλων παρεμβάσεων που είχαν σχεδιαστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, έργα του ΕΣΠΑ στο απόλυτο τέλμα, ανούσιοι αυτοσχεδιασμοί στα σπουδαία που πρέπει όλοι μαζί να στηρίξουμε και να προωθήσουμε. Πάρκο Πυρσινέλλα, κεντρική πλατεία, ανάπλαση του πάρκου στα Λιθαρίτσια, εφαρμογή του ΣΒΑΚ με αστικές παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης, αναβάθμιση του αστικού οδοφωτισμού, έργα που θα αφήσουν το αποτύπωμα τους στην πόλη για τις επόμενες δεκαετίες είτε καρκινοβατούν, ή δεν έχουν καν μπει σε τροχιά στοιχειώδους προγραμματισμού.

• Ίδια εικόνα και στην καθημερινότητα.

Εγγράφετε ξανά και ξανά στον προϋπολογισμό μια σειρά απολύτως απαραίτητων προμηθειών, κυρίως σε μηχανολογικό εξοπλισμό, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν δρομολογηθεί από το 2019 και σήμερα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, εξ’ ου και η μηδενική απορρόφηση που εμφανίζεται. Γερανοφόρο , σάρωθρο, επιβατικά οχήματα, απορριμματοφόρα, κάδοι οικιακής κομποστοποίησης, απορριμματοδέκτες, επέκταση του συστήματος υπογειοποιημένων κάδων. Σε καμία των περιπτώσεων αυτών δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αγοράς τους ώστε να ανασάνει η υπηρεσία καθαριότητας και να βελτιωθεί η καθημερινότητα των Γιαννιωτών. Περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια από χρήματα των πολιτών που πληρώνουν δημοτικά τέλη λιμνάζουν από την αδράνεια της Δημοτικής Αρχής να ολοκληρώσει τους διαγωνισμούς και να υπογράψει τις συμβάσεις για αυτόν και μόνο τον εξοπλισμό που σας περιέγραψα.

• Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν, δυστυχώς, αυτό που έχουνε επικρίνει σε πολλές περιπτώσεις, και το οποίο πλέον αντιλαμβάνονται και οι Γιαννιώτες που σας εξέλεξαν ως Δημοτική Αρχή με πολύ μεγαλύτερες προσδοκίες.

Αποδεικνύουν ότι, 1,5 χρόνο μετά, ο απολογισμός που αποτυπώνεται και με αριθμούς κατά τη σημερινή συζήτηση, είναι πολύ φτωχός για να μπορέσετε να πείσετε και τον πλέον καλόπιστο ότι όλα αυτά που προγραμματίζετε και αποτυπώνετε στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021, θα γίνουν και πράξη. Δίνει την εντύπωση η Δημοτική Αρχή ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί τη σοβαρότητα κάποιων πραγμάτων και ότι ζει σε έναν δικό της κόσμο, όπου όλα γίνονται στους χρόνους που αυτή επιθυμεί, με ένα μαγικό ραβδί. Οικονομική ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων, βοήθεια στα αθλητικά ερασιτεχνικά σωματεία, είναι δυο μόνο από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα όπου οι καθυστερημένες παρεμβάσεις της, όταν και αυτές λάβουν χώρα (η οικονομική ενίσχυση στα αθλητικά σωματεία βρίσκεται ακόμη στη φάση των αόριστων υποσχέσεων), ίσως να έρθουν πολύ αργά, όταν η κατάσταση θα έχει γίνει μη αναστρέψιμη.

Δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι οφείλει να αφουγκράζεται περισσότερο την κοινωνία, αλλά καμιά φορά και εμάς που βρισκόμαστε στην αντιπολίτευση, καταθέτουμε όμως σε όλα τα μεγάλα ζητήματα του τόπου, τεκμηριωμένες προτάσεις. Αντιδρά, αγκομαχώντας, στις μεγάλες προκλήσεις. Ακολουθεί τις εξελίξεις και τα γεγονότα, και δεν τις δημιουργεί η ίδια. Η Δημοτική Αρχή αδυνατεί να συνθέσει. Βλέπει παντού εχθρούς που το μόνο που θέλουν είναι να την πλήξουν πολιτικά. Η παράταξη μας δεν ανήκει στους εχθρούς της Δημοτικής Αρχής. Πολύ περισσότερο δεν ανήκει στους εχθρούς της πόλης. Είναι ανυπολόγιστη η ζημιά για τον τόπο από τις διχαστικές λογικές της Δημοτικής Αρχής τις οποίες πιστά, ακόμη και σήμερα, όπου όλοι θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και δυνατοί μπροστά στα μεγάλα ζητήματα και προκλήσεις για την πόλη, υιοθετεί. Εμείς είμαστε η μεγάλη παράταξη που ενώνει και όχι που διχάζει. Ευχόμαστε να το αντιληφθεί και η ίδια.

• Παρά λοιπόν τις επιφυλάξεις μας,

και τις οποίες ανέλυσα, ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό του Δήμου μας για το 2021.

Παρέμβαση έκανε και η δημοτική σύμβουλος, Βασιλική Μέγα, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό ως σοβαρή και υπεύθυνη παράταξη, άλλωστε είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος. Ωστόσο δεν μπορώ παρά να εκφράσω κι εγώ τις παρατηρήσεις μου αφού στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει όραμα αλλά η απόδειξη ότι η πυξίδα για τη δημοτική αρχή είναι «το βλέπουμε και κάνουμε». Κύριοι της δημοτικής αρχής, εμφανίζεστε ευχαριστημένοι με ότι κάνετε κι ας μην κάνετε τίποτε. Η εικόνα σας δεν εμπνέει, η καθημερινότητα υστερείται και η πόλη μοιάζει μίζερη και ξεχασμένη αποπνέοντας θλίψη και απογοήτευση. Λυπάμαι γιατί δεν αφουγκράζεστε τη δυσαρέσκεια των πολιτών που 1,5 χρόνο τώρα σας ψάχνει. Οι πολίτες μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν. Ανοίξτε τα αυτά σας και αφήστε τους δογματισμούς σας για το καλό όλων μας».

Πηγή: epirus.news