Ο Δήμος προχωρά έμπρακτα στη στήριξη των επιχειρήσεων.

Με μία δεύτερη δέσμη μέτρων ο Δήμος Ιωαννιτών έρχεται να στηρίξει έμπρακτα τις επιχειρήσεις της περιοχής. Τόσο για την τρέχουσα όσο και για τη νέα χρονιά.

Είναι ο πρώτος Δήμος της χώρας που προχωρά στη λήψη μέτρων έμπρακτης υποστήριξης των επιχειρηματιών καλύπτοντας το κόστος από ίδιους πόρους.

Ο προϋπολογισμός του συνολικού πακέτου μέτρων που παρουσιάστηκαν από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Φώτη Βάββα αναμένεται να φτάσει στις 700.000 ευρώ.

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ σε χθεσινές δηλώσεις που έκανε υπογράμμισε ότι η πρώτη φάση της πανδημίας που πέρασε σχετικά ανώδυνα για την περιοχή μας. Άφησε βαθύ αποτύπωμα στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης.

Η φάση στην οποία βρισκόμαστε τώρα είναι ακόμη δυσκολότερη και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η εξέλιξη όσο οδεύουμε προς τον χειμώνα.

«Είμαστε σε δύσκολες μέρες και στα δύσκολα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί για να μπορέσουμε να τα ξεπεράσουμε.

Ο Δήμος έρχεται σήμερα να αποδείξει ότι είναι αρωγός της τοπικής επιχειρηματικότητας, ότι επιθυμεί έμπρακτα να στηρίξει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα όρια του και μαζί την τοπική οικονομία.

Προχωρά σε ένα πακέτο μέτρων καλύπτοντας το κόστος από δικούς του πόρους, ένα πακέτο μέτρων που μπορεί να δώσει μικρή ανάσα σε όλους όσους πλήττονται. Είχαμε δεσμευτεί ότι θα το πράξουμε και οι αποφάσεις οριστικοποιήθηκαν μετά από συναντήσεις και συζητήσεις και θα εφαρμοστούν με την έγκρισή τους από τα συλλογικά όργανα.

Είμαστε εδώ, ο Δήμος είναι εδώ και παρεμβαίνει ουσιαστικά αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που έχουν προκληθεί. Αυτές εξάλλου τις βιώνουμε όλοι καθημερινά» τόνισε ο δήμαρχος στις δηλώσεις του.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας υπογράμμισε ότι σκοπός του Δήμου είναι να στηρίξει έμπρακτα και με άμεσο αντίκρισμα τις επιχειρήσεις της περιοχής. Με μέτρα που αντέχει ο προϋπολογισμός.

«Σκοπός είναι να συνδράμουμε ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να διατηρηθούν ζωντανές, να μην καταρρεύσει ο κορμός της τοπικής οικονομίας και εκτοξευθεί η ανεργία, να μην βιώσουμε μία άνευ προηγουμένου οικονομική και κοινωνική κρίση. Ο Δήμος μας γίνεται ο πρώτος της χώρας που προχωρά σε επιπλέον μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και της κοινωνίας» υπογράμμισε ο κ. Βάββας.

Με βάση και τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί από άλλες δημοτικές παρατάξεις τα μέτρα που παρουσίασε ο κ. Βάββας. Αφορούν σε οικονομικές ελαφρύνσεις για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία άρσης των μέτρων της από 14/03/2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 64/Α΄/14-03-2020) και για ολόκληρο το 2020 (έως 31/12/2020):
  1. Οριζόντια μείωση 50% του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 25/1975 (Α΄ 74). Για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου. Και οι οποίες διέκοψαν ή ανέστειλαν υποχρεωτικά και ολοσχερώς τη λειτουργία τους κατά την περίοδο εφαρμογής της ανωτέρω ΠΝΠ.
  2. Οριζόντια μείωση 30% του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 25/1975 (Α΄ 74). Για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου και δεν εντάσσονται στην κατηγορία 1.

    Το μέτρα (1) και (2) ισχύουν για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς παροχής ρεύματος, θα εφαρμοστούν με συμψηφισμό των απαιτήσεων ανταποδοτικών τελών έτους 2021 και θα υλοποιηθούν με τη μέθοδο του πλασματικού εμβαδού.

  3. Για τους κατέχοντες άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων επέρχεται μείωση έως 50% των τελών χρήσης αναλογικά προς την επιβαλλόμενη μείωση του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων, προς εφαρμογή των οριζόμενων στην παρ. 3 του άρθρου 65 του Ν.4688/24-05-2020.
Επιπλέον, η Δημοτική αρχή θα προτείνει για το έτος 2021 τα ακόλουθα μέτρα:
  1. Οριζόντια μείωση τουλάχιστον κατά 10% του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 25/1975 (Α΄ 74), για όλα τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία στις τοπικές κοινότητες Μαρμάρων, Σταυρακίου και Νεοχωρόπουλου.
  2. Οριζόντια μείωση 40% του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 25/1975 (Α΄ 74), για όλες τις ΜΜΕ επιχειρήσεις τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.
  3. Οριζόντια μείωση 40% των τελών χρήσης κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στις επιχειρήσεις τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.
  4. Οριζόντια μείωση 30% των τελών χρήσης κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στις επιχειρήσεις που κατά το 2021 θα διατηρήσουν ή θα προσλάβουν επιπλέον προσωπικό συγκριτικά με το Μ.Ο. του προσωπικού τους κατά το έτος 2020.
  5. Οριζόντια μείωση 30% των τελών χρήσης κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στις νεοϊδρυθείσες το 2021 επιχειρήσεις.

Πηγή: epirus.news