Η ΔΕΥΑΙ σε τροχιά αναδιοργάνωσης και νοικοκυρέματος.

Σε τροχιά αναδιοργάνωσης και νοικοκυρέματος βρίσκεται η ΔΕΥΑΙ ενώ παράλληλα δρομολογεί μεγάλα και σημαντικά έργα.

Η Δημοτική Αρχή και η Διοίκηση της επιχείρησης προχωρούν με βάση συγκεκριμένο πλάνο σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και πρωτοβουλίες. Που αφενός θα αποκαταστήσουν το κύρος της επιχείρησης. Και αφετέρου θα της επιτρέψουν μέσα από οικονομικοτεχνική μελέτη να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των τιμολογίων της.

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας και ο Αντιπρόεδρος Στέφανος Μάντζιος παρουσίασαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου τις βασικότερες πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, όπως και τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα.

Σήμερα δε ξεκίνησε η λειτουργία των νέων ταμείων της επιχείρησης, σε ένα χώρο που εξοπλίστηκε πλήρως χωρίς κανένα κόστος και παρέχει κατάλληλες συνθήκες τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους συμπολίτες μας, ενώ υπήρξε μέριμνα και διασφαλίστηκε η πρόσβαση των ΑμΕΑ.

Ο Δήμαρχος στις δηλώσεις του τόνισε ότι η ΔΕΥΑΙ αποτελεί την μεγαλύτερη επιχείρηση του Δήμου. Με πολλές παθογένειες αλλά και με πολλές δυνατότητες.

«Πρώτο μέλημα της Δημοτικής Αρχής και της Νέας Διοίκησης της στην οποία την κύρια ευθύνη έχουν 2 διακεκριμένα στελέχη της Δημοτικής Αρχής που διαθέτουν απαράμιλλο ήθος, εργατικότητα, υπομονή , επιμονή και ακατάβλητη θέληση για την επιτυχία των στόχων της επιχείρησης ήταν να αποκατασταθεί το κύρος της. Με κινήσεις απλές, όπως η ενημέρωση για τις διακοπές του νερού, οι απαντήσεις στα τηλεφωνήματα των συνδημοτών μας, οι γρήγορες αποκαταστάσεις..

Ως ένα βαθμό αυτό επιτεύχθηκε, όμως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και φυσικά υπάρχει πολύς δρόμος ώστε οι σχέσεις πολιτών και ΔΕΥΑΙ να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο και κυρίως οι πολίτες να εισπράττουν σεβασμό από την επιχείρηση» τόνισε.

Αναφέρθηκε στα έργα που βάλτωναν και σε συμβάσεις που είχαν καταγγελθεί πριν και μετά τις δημοτικές εκλογές. Όπως η διαχείριση της λυματολάσπης, η οποία πήρε τον δρόμο της μέσα από απολύτως διαφανείς διαδικασίες και με οικονομικό όφελος για την επιχείρηση.

«Ξέρω πολύ καλά ότι το μείζον θέμα είναι το κόστος του νερού…

Μας προβληματίζει, το έχουμε συζητήσει με την διοίκηση, γνωρίζουμε ότι απαιτούνται βελτιωτικές κινήσεις, οι οποίες ωστόσο είναι συνάρτηση της συνολικής οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης.

Πιστεύουμε ότι η ΔΕΥΑΙ βρίσκεται πλέον σε μία άλλη πορεία κι αυτό κατά κύριο λόγο οφείλεται στην διοίκηση και τους εργαζόμενους.

Είμαστε βέβαιοι ότι με τις βάσεις που έχουν τεθεί ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την επιχείρηση τόσο στο κομμάτι της εκτέλεσης έργων όσο και στην εξυπηρέτηση των πολιτών», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Η ΔΕΥΑΙ σε τροχιά αναδιοργάνωσης και νοικοκυρέματος.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΙ

Τον εκτενή απολογισμό του πρώτου χρόνου έκαναν ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας και ο Αντιπρόεδρος της επιχείρησης Στέφανος Μάντζιος.

Στις σημαντικότερες παρεμβάσεις όπως τις παρουσίασε ο κ. Μπαρτζώκας περιλαμβάνονται:
 • Ακύρωση του οικονομικά ασύμφορου διαγωνισμού για την απομάκρυνση της αποθηκευμένης λυματολάσπης. – Προκήρυξη νέου διαγωνισμού τόσο για την αποθηκευμένη όσο και για την παραγόμενη λυματολάσπη για 1,5 χρόνο με οικονομικό όφελος 600.000 ευρώ.
 • Επίλυση (ή δρομολόγηση επίλυσης) προβλημάτων ύδρευσης σε Μανωλιάσα, Δρίσκο, Κυπαρίσσια, Μέλανδρα, Νέα Ζωή, Αγία Μαρίνα.
 • Τα έργα για την επέκταση του αποχετευτικού περιμετρικά της πόλης (Καρδαμίτσια, Νέα Ζωή, Κάτω Μάρμαρα, Νεοχωρόπουλο, Δροσιά, Πεντέλη κλπ.) προχωρούν με ταχείς ρυθμούς.
 • Αποστολή του φακέλου της επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η ΔΕΥΑΙ έχει καταθέσει αίτημα για προσλήψεις 29 ατόμων στο πλαίσιο της προκήρυξης 3Κ του ΑΣΕΠ, ενώ έχει προχωρήσει στην πρόσληψη καταμετρητών με δίμηνες συμβάσεις για την κάλυψη περιοχών όπου είχε διαπιστωθεί ότι δεν γινόταν καμία καταμέτρηση και υδραυλικών με οκτάμηνες συμβάσεις.

Ενημερώνει την κοινή γνώμη για κάθε πρόβλημα και για τις διακοπές νερού ενώ προχώρησε στη συγκρότηση Δευτεροβάθμιας Επιτροπής που εξετάζει τα αιτήματα των πολιτών.

Προχώρησε στην εκκαθάριση μητρώου πελατών, στη βεβαίωση ληξιπρόθεσμων οφειλών ενοικιαστών που έχουν αποχωρήσει. Ενώ έχει δώσει παράταση για σύνδεση με το αποχετευτικό με έκπτωση 40%.

Επίσης αυξήθηκαν οι δόσεις των διακανονισμών ληξιπρόθεσμων οφειλών για τους οικονομικά αδύνατους συμπολίτες μας από 36 σε 72.

Η ΔΕΥΑΙ εξοφλεί πλέον κανονικά τις οφειλές της προς τον ΣΥΔΛΙ, είναι σε συζήτηση με τον δήμο Ζίτσας για οριστική λύση σχετικά με τη σύνδεση του αποχετευτικού ενώ βαίνουν προς οριστική διευθέτηση οι οικονομικές της διαφορές με τον Δήμο.

Στις αρχές της νέας χρονιάς ξεκινά η μεταφορά του συνόλου των δικτύων στην επιχείρηση ενώ για την αναπροσαρμογή στα τιμολόγια ο κ. Μπαρτζώκας είπε πως σε έναν περίπου χρόνο και μετά από οικονομικοτεχνική μελέτη η επιχείρηση θα είναι σε θέση να κάνει ανακοινώσεις.

Η επιχείρηση θα υποβάλλει προς ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» το έργο εκσυγχρονισμού του υπάρχοντος βιολογικού, το αποχετευτικό της Αγίας Μαρίνας, την ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού αντλιοστασίου της Κρύας, όπως και την εκπόνηση μελέτης για ανέγερση νέου, οικολογικού κτιρίου.

Ο κ. Μπαρτζώκας σημείωσε ότι ξεμπλόκαρε το πρόγραμμα μέσω του οποίου θα γίνει πιλοτική τοποθέτηση ηλεκτρονικών υδρόμετρων στην περιοχή του Κάστρου.

Ακόμη ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται σύντομα:
 • Ο διαγωνισμός για τον καθαρισμό όλων των δεξαμενών του λεκανοπεδίου.
 • Ο διαγωνισμός για την ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων.
 • Ο διαγωνισμός για τα ταχυδρομικά έξοδα.
 • Ο διαγωνισμός για την προμήθεια 50 νέων πυροσβεστικών κρουνών.
 • Η αγορά Ηλεκτροκινητήρων και Αντλιών Ανακυκλοφορίας για την «ανακούφιση» του Βιολογικού.
 • Η προμήθεια λαμπτήρων UV για τον καθαρισμό του ύδατος.
 • Η δημιουργία νέας ιστοσελίδας από μηδενική βάση.
Τέλος παρουσίασε τα μέτρα που σχετίζονται με την πανδημία. Συγκεκριμένα:
 • Ελήφθησαν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα κατά του κορωνοϊού στις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΙ (πλεξιγκλάς, μάσκες, αντισηπτικά, έλεγχος στην είσοδο, κ.ά.).
 • Μη προσαύξηση ληξιπρόθεσμων λογαριασμών από το Φεβρουάριο ως τον Ιούνιο, λόγω κορωνοϊού και από Νοέμβριο ως τον Ιανουάριο.
 • Συνεργασία με το Τμήμα Ιατρικής του Π.Ι. για δειγματοληψία και αναλύσεις ακαθάρτων υδάτων της πόλης με σκοπό την ανίχνευση κορωνοϊού.

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΙ

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Στέφανος Μάντζιος εστίασε κυρίως στα οικονομικά της επιχείρησης και στις ενέργειες που έγιναν για την βελτίωσή τους.

Όπως είπε το βασικό πρόβλημα της επιχείρησης ήταν οι δαπάνες και η βασική προτεραιότητα της σημερινής διοίκησης η ελαχιστοποίησή τους.

Στο πλαίσιο αυτό:
 • Έγινε ρύθμιση με τον ΣΥΔΛΙ και εξοικονόμηση πόρων άνω των 600 χιλιάδων ευρώ από τις προσαυξήσεις.
 • Έγινε νέα διαγωνιστική διαδικασία για την αποθηκευμένη λυματολάσπη με εξοικονόμηση πόρων άνω των 600 χιλιάδων ευρώ.
 • Επιλύθηκαν χρόνια αιτήματα συμπολιτών κάτι που θα έχει θετικό πρόσημο στα οικονομικά της επιχείρησης.
 • Δήμος και ΔΕΥΑΙ δίνουν οριστική λύση στα προβλήματα με τις μικροβλάβες μέσω των οποίων εξοικονομώνται πολλές χιλιάδες ευρώ.
 • Η ΔΕΥΑΙ έχει τακτοποιήσει πλήρως τις οφειλές της προς την ΔΕΗ με αποτέλεσμα σήμερα να απολαμβάνει την έκπτωση συνέπειας.
 • Εκμεταλλεύτηκε και αξιοποιεί τους χώρους που είχαν μισθωθεί προ τετραετίας χωρίς όμως να έχουν αξιοποιηθεί στο διάστημα αυτό και προχωρά σε εκκαθάριση του μητρώου πελατών.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μάντζιος η ΔΕΥΑΙ προχωρά σε διεύρυνση και επιτάχυνση των διαγωνιστικών διαδικασιών κάτι που επιφέρει οφέλη για την επιχείρηση, ενώ δρομολογεί λύσεις σε χρονίζοντα θέματα, όπως οι οικονομικές της διαφορές με τον δήμο, το αποχετευτικό του Δήμου Ζίτσας, το αποχετευτικό της Δημοτικής Ενότητας Περάματος, ενώ θα καθορίσει νέα τιμολογιακή πολιτική μέσω σύνταξης οικονομοτεχνικής μελέτης.

«Ένα σοβαρό θέμα που έχει άμεση σχέση με τα οικονομικά της επιχείρησης αφορά στους οφειλέτες. Τους καλώ σε συνεννόηση με την ΔΕΥΑΙ ώστε να τακτοποιηθούν οι οικονομικές τους υποχρεώσεις. Οι οικονομικές δυσκολίες είναι κατανοητές αλλά η αδιαφορία δεν συγχωρείται. Πρέπει άμεσα οι οφειλέτες να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους είτε με ρύθμιση, είτε με εξόφληση» κατέληξε ο κ. Μάντζιος.

Πηγή: epirus.news