Εκτενής συζήτηση για την πανδημία τα μέτρα και την κατάσταση στην περιοχή έκανε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ

Εκτενή ενημέρωση για την πανδημία, τα μέτρα και την κατάσταση στην περιοχή έκανε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. Στην έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μία από τις βασικές αιτίες που οδήγησαν το Νομό Ιωαννίνων στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου είναι η μεγάλη πίεση που δέχεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Το μοναδικό στην Ήπειρο για ασθενείς Covid-19.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε οι τρεις Μονάδες Λοιμωδών διαθέτουν συνολικά 52 κλίνες εκ των οποίων έχει καλυφθεί το 90%.

Το γεγονός αυτό χτύπησε καμπανάκι κινδύνου. Καθώς υπάρχει ο κίνδυνος με την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται να μην είναι δυνατή η περίθαλψη περιστατικών.

Όπως είπε ο Δήμαρχος η πρότασή του που έχει κατατεθεί είναι να τεθεί σε λειτουργία το Πολυδύναμο του Χατζηκώστα για ασυμπτωματικούς ή ολιγοσυμπτωματικούς ασθενείς. Έτσι ώστε να αποκτηθεί εμπειρία και να υπάρξει αποσυμφόρηση στις ΜΕΛ του Πανεπιστημιακού.

Ο κ. Ελισάφ αναφέρθηκε στις δράσεις που ανέπτυξε ο Δήμος για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και την προστασία των εργαζομένων αλλά και δράσεις για τους πολίτες.

Έτσι μεταξύ άλλων έχουν διανεμηθεί είδη ατομικής προστασίας σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες. Ενώ έχει ενεργοποιηθεί και πάλι η τηλεφωνική γραμμή για την παροχή υποστήριξης (παροχή φαρμάκων, ειδών πρώτης ανάγκης, νοσηλευτικές πράξεις) σε ηλικιωμένα άτομα και ευπαθείς ομάδες χωρίς υποστηρικτικό πλαίσιο.

Στους παιδικούς σταθμούς γίνεται προληπτικός έλεγχος των εργαζομένων, όπως προληπτικός έλεγχος γίνεται στους εργαζόμενους του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Στο Υπνωτήριο Αστέγων, στο Κέντρο Κοινότητας και στον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών.

Ο Δήμος προχωρά σε απολυμάνσεις όπου και όταν πρέπει ενώ στα σχολεία γίνεται σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση από τις καθαρίστριες.

«Κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι είναι εφικτό. Με συνεργασία και υπομονή πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα ώστε το συντομότερο δυνατό να βγούμε από το «κόκκινο» και να μειώσουμε τα κρούσματα», τόνισε ο Δήμαρχος.

Εκτενής συζήτηση για την πανδημία

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» Θωμάς Μπέγκας

επανέφερε την πρόταση για συνεργασία με την Ιατρική Σχολή και τον Ιατρικό Σύλλογο. Ώστε να υπάρχει συνεχής και σοβαρή ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.

Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη

ανέφερε ότι η περιοχή κινδυνεύει να δεχθεί μεγάλα πλήγματα και σε επίπεδο υγείας και σ’ επίπεδο οικονομίας. Και πρότεινε την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου παρεμβάσεων και διεκδίκηση επιπλέον χρηματοδότησης από την πολιτεία.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης

στην τοποθέτησή του έκανε ειδική μνεία στις αντοχές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου σημειώνοντας ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό.

Η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Όλυ Τσουμάνη

ανέφερε ότι οι πολίτες των Ιωαννίνων είναι ανήσυχοι και απογοητευμένοι και εξέφρασε φόβους ότι τα πράγματα θα χειροτερεύσουν και στον τομέα της υγείας και της οικονομίας. Ζήτησε από το Δημοτικό Συμβουλίου να καταγγείλει τις κυβερνητικές πολιτικές

Ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης» Χρήστος Πατσούρας

κατήγγειλε τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και οδήγησαν στην καταστροφή του περιβάλλοντος και την υποβάθμιση του δημοσίου συστήματος υγείας ενώ υποστήριξε ότι η βασική πηγή μετάδοσης είναι οι εργασιακοί χώροι.

Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας

στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι η πόλη βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας και χρειάζεται συνεργασία κι όχι καταγγελιομανία. Με την σειρά του απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για τήρηση των μέτρων και υπογράμμισε την ανάγκη πληρέστερης ενημέρωσης από τον ΕΟΔΥ ώστε να αποφεύγεται η φημολογία.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας

στην τοποθέτησή του σημείωσε την ανάγκη της ενότητας στην τήρηση των μέτρων ώστε η πόλη να επιστρέψει στην κανονικότητα. Ακολουθώντας τις οδηγίες, όπως είπε, μπορούμε να τα καταφέρουμε όπως έγινε και την άνοιξη.

Ο κ. Μπαρτζώκας ανέφερε ότι δεν θα γίνει καμία προσαύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΙ που δεν έχουν εξοφληθεί ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν έγινε καμία διακοπή νερού.

Μετά τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων και δημοτικών συμβούλων απάντησε ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ.

«Δεν στοχοποίησα καμία ομάδα πληθυσμού για την διάδοση της πανδημίας. Η χαλαρότητα που ακολούθησε την πρώτη φάση της πανδημίας, το γεγονός ότι η πόλη έχει μεγάλο αριθμό νέων, οι πολλαπλές κοινωνικές εκδηλώσεις, ο συνωστισμός σε ορισμένους χώρους εστίασης, είναι στοιχεία που συντέλεσαν στην αύξηση κρουσμάτων. Επισήμανα ότι υπήρξε πρόβλημα στις βιομηχανίες τροφίμων. Δεν είναι ο Δήμος υπεύθυνος, ούτε έχει δικαιοδοσία να ελέγξει τις βιομηχανίες για την τήρηση ή μη των μέτρων», ανέφερε ο Δήμαρχος.

Απάντησε δε σε ερωτήματα που έγιναν σχετικά με την σύσκεψη που έγινε προ ημερών υπό τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

«Έγινε παρουσίαση της κατάστασης, εξηγήθηκε ο πολυπαραγοντικός δείκτης που αξιολογείται από τους επιδημιολόγους. Δεν μπορεί να παρέμβει ούτε ο Δήμαρχος, ούτε ο Περιφερειάρχης σε τόσο σοβαρά θέματα. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από την επιστημονική επιτροπή χωρίς καμία πολιτική παρέμβαση. Συζητήσαμε για τις ανάγκες των νοσοκομείων όπως και την περαιτέρω ενίσχυσή τους. Αυτό που επισημάνθηκε είναι η ανάγκη της τήρησης των μέτρων», ανέφερε.

Ο Δήμαρχος για μία ακόμη φορά αναγνώρισε το πρόβλημα ολοκληρωμένης ενημέρωσης της κοινής γνώμης από τον ΕΟΔΥ που παρέχει τα στοιχεία. «Η επιλογή που έχει γίνει βγάζει την τοπική κοινωνία απέξω. Επισημάνθηκε σε όλους τους αρμόδιους», υπογράμμισε ο κ. Ελισάφ.

Καυτηρίασε επίσης το γεγονός ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων αρνούνται την παραχώρηση οποιουδήποτε στοιχείου σχετικού με τις νοσηλείες ή την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με την πανδημία.

Πηγή: epirus.news