Εγκρίθηκε η δεύτερη δέσμη μέτρων για τις επιχειρήσεις.

Ο Δήμος Ιωαννιτών γίνεται ο πρώτος της χώρας που προχωρά σε επιπλέον μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Η δεύτερη δέσμη όπως είχε εξαγγελθεί πριν από λίγες ημέρες από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Φώτη Βάββα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Πέμπτης.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Βάββας τα μέτρα είναι ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα, στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου ο οποίος έρχεται έμπρακτα αρωγός της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη περαιτέρω στήριξης των επιχειρήσεων που εισήλθαν σε έναν νέο κύκλο απαγορευτικών μέτρων από το κεντρικό κράτος.

1. Οριζόντια μείωση 50% του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου και οι οποίες διέκοψαν ή ανέστειλαν υποχρεωτικά και ολοσχερώς τη λειτουργία τους κατά την περίοδο εφαρμογής της ΠΝΠ.

2. Οριζόντια μείωση 30% του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου και δεν εντάσσονται στην κατηγορία 1.

Τα μέτρα αυτά ισχύουν για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς παροχής ρεύματος, θα εφαρμοστούν με συμψηφισμό των απαιτήσεων ανταποδοτικών τελών έτους 2021 και θα υλοποιηθούν με τη μέθοδο του πλασματικού εμβαδού ή του ειδικού συντελεστή.

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη διοικητική περιφέρεια του Δήμου Ιωαννιτών θα υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις σύμφωνα με τους κωδικούς δραστηριότητας της επιχείρησής τους, μετά από ηλεκτρονική αίτησή τους, με τη συνυποβολή όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών που θα καθορίσει η υπηρεσία και τα οποία θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του Δήμου.

3. Για τους κατέχοντες άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων επέρχεται μείωση έως 50% των τελών χρήσης αναλογικά προς την επιβαλλόμενη μείωση του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων.

Για τους επιχειρηματίες που έχουν ήδη καταβάλει τα τέλη για την χρήση κοινοχρήστου χώρου τρέχοντος έτους θα γίνει συμψηφισμός με μελλοντικές απαιτήσεις από τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων.

«Ο Δήμος Ιωαννιτών έρχεται να στηρίξει με ουσιαστικά μέτρα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να παραμείνουν ζωντανές μετά το τέλος της πανδημίας Covid-19, για να μη καταρρεύσει ο κορμός της τοπικής μας οικονομίας και εκτοξευθεί η ανεργία σε πρωτόγνωρα επίπεδα, για να μη βιώσουμε μία άνευ προηγουμένου οικονομική και κοινωνική κρίση» τόνισε ο κ. Βάββας.

Υπογράμμισε ότι οι οικονομικές δυνατότητες του Δήμου αφενός και το θεσμικό πλαίσιο αφετέρου δεν επιτρέπουν την λήψη περισσοτέρων μέτρων κάτι όμως που οφείλει να πράξει η πολιτεία, ειδικά μετά τα νέα απαγορευτικά μέτρα που οδηγούν τις επιχειρήσεις σε περαιτέρω απώλειες εσόδων.

Πηγή: epirus.news