Απολογισμός και προγραμματισμός «Έξυπνης Πόλης»

Το έργο που έχει γίνει στους τομείς της έξυπνης πόλης και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης όπως και τις προτεραιότητες που τίθενται για το επόμενο διάστημα παρουσίασαν κατά την διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Λυκογιώργος.

Η μετατροπή των Ιωαννίνων σε μία έξυπνη πόλη, όπως τόνισε ο δήμαρχος ήταν μία από τις προγραμματικές δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής η οποία γίνεται σταδιακά πράξη.

«Ξεκινήσαμε με στέρεα βήματα, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κι άλματα. Χτίζοντας σε ότι παραλάβαμε και ανοίγοντας νέους ορίζοντες». Τόνισε ο δήμαρχος υπογραμμίζοντας πως από τον Μάρτιο και με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος «η πιο ουσιαστική αλλαγή που έγινε μέχρι σήμερα είναι η εγκατάσταση και πλήρη λειτουργία του προγράμματος Ίριδα. Η Ίριδα έρχεται να ανατρέψει ένα ολόκληρο κατεστημένο και να μετατρέψει το Δήμο σε μία πραγματική σύγχρονη δομή που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχες ευρωπαϊκές».

Ο προγραμματισμός για το επόμενο διάστημα διέπεται από οργανωμένο σχέδιο, συγκεκριμένους στόχους και διασφαλισμένους πόρους. Με σκοπό τα Γιάννενα να καταστούν μία πραγματικά έξυπνη πόλη και τους πολίτες να έχουν άμεση εξυπηρέτηση από το Δήμο.

Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Λυκογιώργος τόνισε ότι «η αντιδημαρχία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εφαρμογών Έξυπνης Πόλης αποτέλεσε μία καινοτομία στην διοίκηση του Δήμου που εισήγαγε η σημερινή δημοτική αρχή αναγνωρίζοντας την ανάγκη δημιουργίας μιας αυτόνομης, οριζόντιας δομής η οποία θα μπορεί να συνεργάζεται με όλες τις υπόλοιπες αντιδημαρχίες και διοικητικές δομές του Δήμου».

Στις δράσεις που ήδη υλοποιήθηκαν περιλαμβάνονται η δημιουργία διαδικτυακού καναλιού του Δήμου στο youtube. Η διοργάνωση τηλεδιασκέψεων με χρήση της πλατφόρμας epresence. Και η πλήρης λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων Ίριδα.

Με την Ίριδα καταργήθηκε το δαιδαλώδες σύστημα των έντεκα πρωτοκόλλων. Έγινε εξοικονόμηση χρόνου στην διακίνηση της αλληλογραφίας. Γίνεται άμεση χρέωση των αιτημάτων των πολιτών στις αρμόδιες διευθύνσεις και μειώθηκε το κόστος λειτουργίας του Δήμου.

Ο Δήμος προχωρά στη λειτουργία συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης δημοσίων συμβάσεων. Κι έτσι οι υπηρεσίες του θα έχουν την δυνατότητα διαχείρισης και ηλεκτρονικής παρακολούθησης όλων των συμβάσεων. Είτε αφορούν σε προμήθειες, είτε σε έργα, είτε σε υπηρεσίες.

Ο κ. Λυκογιώργος

έκανε ειδική μνεία στην επέκταση και αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών παροχής ασύρματου δικτύου στους δημότες. Με την δημιουργία δικτύου υψηλών ταχυτήτων σε όλη την πόλη. Η εν λόγω δράση θα είναι αδιάκοπη και συνεχής καθόλη την διάρκεια της τετραετίας. Και σκοπός είναι η καλύτερη αξιοποίηση του MAN με την διευρυμένη παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες. Και η ελεύθερη πρόσβαση στο Internet για όλους τους δημότες (σε δημόσια σημεία συνάθροισης παρευρισκομένων).

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε μέρη που υπάρχουν αγροτικοί γιατροί ώστε να εξασφαλίζεται η άυλη συνταγογράφηση και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Έτσι στα πλαίσια του χρηματοδοτικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Wifi4EU καθώς και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Έγινε αποκατάσταση, επέκταση και αναβάθμιση σε 42 σημεία τόσο εντός πόλης όσο και στις Δημοτικές Ενότητες.

Ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετέχει στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “100 Intelligent Cities Challenge”. Δίνοντας το παρόν σε ένα δίκτυο ανταλλαγής τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών.

Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα και έχουν σχεδιαστεί είτε από την σημερινή είτε από την προηγούμενη δημοτική αρχή είναι οι ακόλουθες:
 • Πρόγραμμα Διαχείρισης των πόρων του ΜΑΝ – Ασύρματη Επέκταση σε περιοχές που δεν υπάρχει κάλυψη (δημιουργία δικτύου υψηλών ταχυτήτων στην πόλη). Υποβολή πρότασης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο. Προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης: 2023
 • Γραφείο Γεωχωρικών Δεδομένων Δήμου Ιωαννιτών (αποτελεσματική διαχείριση των ανοιχτών δεδομένων του Δήμου). Το γραφείο γεωχωρικών δεδομένων του Δήμου Ιωαννιτών θα είναι μία οριζόντια δομή. Η οποία θα λειτουργεί σε συνεργασία με όλες τις διευθύνσεις του Δήμου. Με σκοπό να συγκεντρώνονται, να οργανώνονται και να ενημερώνονται δυναμικά όλα τα δεδομένα που έχουν χωρική διάσταση. Αναμένονται πολλαπλά οφέλη οικονομικά και σε επίπεδο σχεδιασμού για τον Δήμο. Τις υπηρεσίες, τους δημότες καθώς και την επιστημονική κοινότητα. Υποβολή πρότασης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο. Προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης : 2023
 • Διαχείριση και Ψηφιοποίηση Δεδομένων Πολεοδομικού Ενδιαφέροντος (αποτελεσματική διαχείριση των ανοιχτών δεδομένων του Δήμου). Αντικείμενο είναι η ψηφιοποίηση του φυσικού αρχείου οικοδομικών αδειών το οποίο τηρείται σήμερα στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας. Καθώς και η προμήθεια και λειτουργία πλατφόρμας διαχείρισης δεδομένων. Τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι: μεγαλύτερη διαφάνεια και εγκυρότερη ενημέρωση. Αντικατάσταση έντυπου αρχείου με ψηφιακό. Ενώ με την ψηφιοποίηση του αρχείου των φακέλων οικοδομικών αδειών θα εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες (καθώς και οι επαγγελματίες που σχετίζονται με αυτό όπως οι μηχανικοί). Και η υπηρεσία Πολεοδομίας ενόψει της ολοκλήρωσης της διαδικασίας του Κτηματολογίου, των δασικών χαρτών και της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων. Ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης: 2022
 • Εφαρμογή Τεχνολογιών Ρομποτικής και Τεχνητής Νοημοσύνης για την λίμνη Παμβώτιδα (αποτελεσματική διαχείριση των ανοιχτών δεδομένων του Δήμου). Αντικείμενο είναι η τηλεματική παρακολούθηση και επέμβαση (στην επιφάνεια αλλά και στον βυθό). Με χρήση ρομποτικών συστημάτων τα οποία θα αξιοποιούν αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης ενάντια στην ρύπανση και υποβάθμιση της λίμνης Παμβώτιδας. Τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι: ο περιορισμός της ρύπανσης της λίμνης. Η γρήγορη και αξιόπιστη μεταφορά (ενσύρματη και ασύρματη) και αποθήκευση των δεδομένων. Η δυνατότητα πρόσβασης, μελέτης και αξιοποίησης των δεδομένων από επιστημονικές ομάδες. Υποβολή πρότασης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο. Προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης: 2023

Απολογισμός και προγραμματισμός «Έξυπνης Πόλης»

 • Ανακατασκευή Ιστοσελίδας – portal Δήμου Ιωαννιτών για ταχύτερη, πληρέστερη και πιο άμεση επικοινωνία δημοτών και επισκεπτών με τις δημοτικές υπηρεσίες.
 • Πλατφόρμα Αμφίδρομης Επικοινωνίας Πολιτών. Η πλατφόρμα θα αποτελείται από δύο διακριτά μέρη. Το πρώτο μέρος απαιτεί την εγκαθίδρυση αξιόπιστου διαύλου επικοινωνίας μεταξύ Δημοτικής Αρχής και Δημοτών μέσα από πολλαπλά κανάλια επικοινωνίας. Το δεύτερο (το οποίο θα αποτελεί αναβάθμιση του υπάρχοντος συστήματος “Νοιάζομαι για τον Δήμο μου” με ενσωμάτωση όλων των προτάσεων – παρατηρήσεων που έχουμε λάβει). Θα επιτρέπει στους Δημότες να αναφέρουν γρήγορα και εύκολα τα προβλήματα που συναντούν στην καθημερινότητα τους μέσω εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα. Καθώς και να λαμβάνουν αυτοματοποιημένες ειδοποιήσεις σχετικά με την πορεία επίλυσης του αιτήματός τους.
 • Πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης – middleware (ταχύτερη, πληρέστερη και πιο άμεση επικοινωνία δημοτών και επισκεπτών με τις δημοτικές υπηρεσίες). Ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης: 2022.
 • Διαχείριση κάδων και περιβαλλοντικών δεδομένων (αξιοποίηση εφαρμογών έξυπνης πόλης σε διαφορετικούς τομείς παραγωγικών δραστηριοτήτων του Δήμου). Ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης: 2022.
 • Τουριστική προβολή με χρήση έξυπνων αισθητήρων τύπου beacon (αξιοποίηση εφαρμογών έξυπνης πόλης σε διαφορετικούς τομείς παραγωγικών δραστηριοτήτων του Δήμου). Ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης: 2022.
 • Πλατφόρμα Ψηφιακών Υπηρεσιών (εκσυγχρονισμός των λειτουργιών και υπηρεσιών του Δήμου και ενίσχυση της διοικητικής λειτουργίας).
 • Δημιουργία Υποδομής Δομημένης Καλωδίωσης (Αποτελεσματική διαχείριση των υποδομών του Δήμου). Δημιουργία υποδομής δομημένης καλωδίωσης σε κτίρια του Δήμου (όπου απαιτείται). Προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη ταχύτητα απόκρισης και ασφάλεια του δικτύου. Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του φορέα. Υποβολή πρότασης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης: 2021
 • Δημιουργία Ψηφιακού Συμβουλίου. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Με την εδραίωση μόνιμης συνεργασίας με το τμήμα Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Πηγή: epirus.news