Η στρατηγική της εκλογικής κυριαρχίας απαιτεί τη δημιουργία ενός ενιαίου και πειστικού αφηγήματος, που θα προσδιορίζει ένα συνολικό όραμα για την κοινωνία, όπως τονίζει ο καθηγητής Θεόδωρος Ν. Τσέκος από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τρέχουσα κατάσταση της κεντρο-Αριστεράς είναι κατακερματισμένη, με δυσκολίες στην ανάπτυξη ενός συνεκτικού πολιτικού οράματος και στην έκφραση ενός πειστικού κυβερνητικού λόγου. Οι αιτίες δεν είναι απλώς συγκυριακές ή αποτέλεσμα οργανωτικών αδυναμιών αλλά έχουν βαθύτερες ρίζες στην πολιτική και ιδεολογική ανομοιογένεια του χώρου.
Οι πολυάριθμες τάσεις που συνυπάρχουν στην κεντρο-Αριστερά περιλαμβάνουν δυνάμεις που προέρχονται από τις παρυφές του κέντρου, αλλά και άλλες με Marxist επιρροές που προτείνουν αδιευκρίνιστες μορφές σοσιαλισμού. Ωστόσο, σημαντικές πολιτικές συζητήσεις που αφορούν την αυτονομία της αγοράς και τις διαδικασίες διάρθρωσης της, καθώς και άλλα κεφαλαιώδη γεωπολιτικά ζητήματα, δεν έχουν αποτελέσει αντικείμενο συστηματικού διαλόγου.
Η σημερινή κεντρο-Αριστερά έχει χάσει την επαφή της με τις σημερινές κοινωνικές ανάγκες, προβάλλοντας παλαιές λύσεις που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις, όπως η εργασιακή επισφάλεια ή η πολιτιστική ανασφάλεια. Επιπλέον, η επικέντρωση αποκλειστικά σε ειδικά συμφέροντα ή κοινά, χωρίς μια συνολική προσέγγιση, ανατροφοδοτεί την αντίληψη της πολιτικής ως μικρο-διαχείρισης και απομακρύνει την ιδέα της ιδεολογικής κυριαρχίας.
Η αναγκαία ανασυγκρότηση του πολιτικού χώρου, η οποία είναι κρίσιμη για την οικοδόμηση μιας πειστικής εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης, όχι μόνο καθυστερεί αλλά συχνά αγνοείται στα πλαίσια των προσωπικών στρατηγικών των πολιτικών ηγετών. Κατά συνέπεια, η κεντρο-Αριστερά χρειάζεται να αρχίσει να απευθύνεται στην ευρύτερη κοινωνία και όχι απλώς σε επιμέρους ομάδες, προκειμένου να επιτύχει στη διαμόρφωση μιας κοινής ταυτότητας και ενός ενιαίου οράματος.
Πηγή: documentonews.gr