Στην Ελλάδα, η αυτοαναγνώριση σπουδαιότητας φαίνεται να έχει τα όριά της. Όταν μια συγγραφέας δηλώνει υποψήφια για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, διακινδυνεύει να γελοιοποιηθεί, καθώς γνωρίζει ότι οι υποψηφιότητες δεν δημοσιοποιούνται ποτέ έως και πενήντα χρόνια μετά την απονομή. Η Έρση Σωτηροπούλου ανακοίνωσε μέσω social media την υποψηφιότητά της και δήλωσε ότι είναι ψύχραιμη, καθώς έχει ξαναγίνει υποψήφια πέντε φορές προηγουμένως. Οι αναγνώστες, ωστόσο, μπορεί να αισθάνονταν αδιάφοροι για την υποψηφιότητά της, αν δεν την γνώριζαν, και πιθανόν να αναζητούσαν την απονομή προκειμένου να συμμετάσχουν στην εθνική υπερηφάνεια.
Σύντομα, τα μέσα ενημέρωσης αναπαρήγαγαν την ιστορία, δημιουργώντας την «βεβαιότητα» ότι η Σωτηροπούλου είναι υποψήφια. Κανείς δεν άφησε την πραγματικότητα να χαλάσει την καλή ιστορία, και πολύ λιγότερο ίσως να αναζήτησαν την αλήθεια. Η κατάσταση αυτή φτάνει στο σημείο να εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ποιότητα της δημοσιογραφίας.
Το γεγονός ότι η υποψιότητα της Σωτηροπούλου βασίστηκε σε στοιχήματα μιας στοιχηματικής εταιρείας καταδεικνύει πόσο εύκολα μπορεί να οικοδομηθεί μια ψευδής αφήγηση. Η σύνδεση της υποψηφιότητας με τον τζόγο είναι αναμφισβήτητη και επιβεβαιώνει την εύκολη χρήση ευνοϊκών αφηγήσεων από τα μέσα ενημέρωσης. Χαρακτηριστικά, σε μια δήλωση, ένα site ανέφερε ότι η Σωτηροπούλου ανταγωνίζεται μεγάλες λογοτεχνικές προσωπικότητες και πως η υποψηφιότητά της ήταν φαβορί.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σε άλλα φαινόμενα εξαπάτησης, όπως αυτή της Ελένης Αντωνιάδου, που αυτοπαρουσιαζόταν ως ερευνήτρια της NASA, ή της Ελίζαμπεθ Χολμς στις ΗΠΑ, η ικανότητα των μέσων ενημέρωσης να προωθούν αμφισβητήσιμους χαρακτήρες επιβεβαιώνει ότι τα παιχνίδια της δημοσιότητας είναι συχνά επικίνδυνα. Σε κάθε περίπτωση, οι μηχανισμοί που τροφοδοτούν αυτές τις περιπτώσεις εγείρουν ανησυχίες για την επικέντρωση των μέσων σε ανώδυνες, αλλά και σε πιο σοβαρές, περιπτώσεις.
Η Έρση Σωτηροπούλου είναι εντούτοις μια αναγνωρισμένη συγγραφέας και η κατάσταση που προκύπτει αποκαλύπτει την ευπάθεια του κοινό στη διαχείριση της δημόσιας εικόνας. Σήμερα μπορεί να προωθούν αθώες υποψηφιότητες για Νόμπελ, αύριο ίσως και πολιτικούς σωτήρες. Το αποτέλεσμα είναι ότι η δημόσια συζήτηση πληγώνεται και οι πολίτες παραπλανούνται.
Πηγή: documentonews.gr