Επιλεκτική Ευαισθησία στα ΜΜΕ και η Ανθρωπιστική Κρίση στη Γάζα

Επιλεκτική Ευαισθησία στα ΜΜΕ και η Ανθρωπιστική Κρίση στη Γάζα

Μετά από 41.000 ανθρώπινους θανάτους στη Γάζα, κυρίως γυναικών και παιδιών, τα ελληνικά ΜΜΕ φαίνεται να ανακάλυψαν τελικά τον τρόπο να δίνουν ανθρωπιά στα θύματα ενός πολέμου. Ωστόσο, ακόμη και αυτοί οι 41.000 δεν ήταν αρκετοί για την κάλυψη της είδησης. Χρειάστηκαν 8 ακόμη θάνατοι, με τη διαφορά ότι αυτοί προέρχονταν από την πλευρά που η κυβέρνηση και η συστημική προπαγάνδα «επιτρέπει» να μας συγκινεί. Οι Έλληνες δημοσιογράφοι αναφέρθηκαν σε λεπτομέρειες όπως η ηλικία και η οικογενειακή κατάσταση των θυμάτων, με δάκρυα να ρέουν όταν μάθαμε για έναν Έλληνα που ζούσε στο Ισραήλ και έχασε τη ζωή του.

Η δολοφονία του νέου άνδρα στη Γιάφα, ο οποίος στο παρελθόν υπηρέτησε στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, πέρασε υποτιμητικά στα ρεπορτάζ ως μια απλή παράμετρος. Αυτή η κατάσταση αναδεικνύει όχι μόνο τη διάκριση των μέσων, αλλά και την υποκρισία στη σχέση μας με τη ζωή και το θάνατο. Πολλές φορές, οι ζωές ορισμένων ανθρώπων φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη αξία από εκείνες των Παλαιστινίων, των οποίων οι απώλειες δεν προβάλλονται ούτε καν ως αριθμοί.

Η αντιμετώπιση του ζητήματος της Παλεστινιακής γενοκτονίας, είτε μέσω του ισχυρισμού συλλογικής ευθύνης είτε μέσω άλλων επιχειρημάτων, δεν μπορεί να δικαιολογήσει τους θανάτους αμάχων, πόσο μάλλον αθώων παιδιών, που χαρακτηρίζονται ως νόμιμοι στόχοι. Η λογική που υποστηρίζει ότι τα ορφανά παιδιά θα γίνουν «τρομοκράτες», αμφισβητεί τη θεμελιώδη αξία της ανθρώπινης ζωής.

Ο τίτλος του άρθρου αναφέρεται σε «ευαίσθητους κατά παραγγελία», θέτοντας το ερώτημα για το ποιος καθορίζει ποια ζωή αξίζει περισσότερο. Ποιος αποφασίζει ποια θύματα θα έχουν όνομα και ποια θα παραμείνουν στατιστικά στοιχεία; Αυτή η επιλεκτική ευαισθησία δεν μπορεί να κρύψει τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή του Ισραήλ, η οποία επηρεάζει την καθημερινότητα και την επιβίωση των Παλαιστινίων.

Η επικέντρωση στη συγκινητική δήλωση του πατέρα του δολοφονημένου νέου, που αναφερόταν στη συνεχόμενη βία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, αποσπά την προσοχή από τις θεμελιώδεις αιτίες των ανθρωπιστικών κρίσεων αυτής της περιοχής. Ο πόλεμος και οι εκδικητικές πράξεις που έχουν προκαλέσει εκατομμύρια θύματα, δεν μπορούν να αναλυθούν μέσα από πρίσματα επιλεκτικής συμπόνοιας.

Πηγή: documentonews.gr