Ανάλυση της Ερευνητικής Δημοσιογραφίας και της Πολιτικής Ευθύνης στην Ελλάδα

Ανάλυση της Ερευνητικής Δημοσιογραφίας και της Πολιτικής Ευθύνης στην Ελλάδα

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης φέρεται να δήλωσε ότι το Documento έκανε τη δουλειά του, όταν αποκαλύφθηκε το ψευδές πόθεν έσχες του Κυριάκου και της Μαρέβας Μητσοτάκη. Θεωρούσε μάλιστα πως έπρεπε να ευχαριστήσει τον Βαξεβάνη για την ορθότητα των αποκαλύψεων, που αφορούσαν τη δική του κατηγορία ως συνεργάτη των Ναζί. Αν και πολιτικά δεν είχαν καμία ταύτιση, ο Κωνσταντίνος Mητσοτάκης εκτίμησε την αποκάλυψη της αλήθειας.

Ο Θανάσης Καρτερός, άλλωστε, αποτελεί μια σημαντική επιρροή στην επαγγελματική πορεία του γράφοντος. Διδάσκει τη σημασία της αιχμηρής και ακριβοδίκαιης δημοσιογραφίας. Ο γραφόντας ανέφερε ότι αναρωτιόταν συχνά πώς θα σχολίαζε μια κατάσταση ο Θανάσης, ενισχύοντας την ανάγκη για μια δημοσιογραφία με αρχές. Ωστόσο, επισημαίνει ότι δεν έχει ποτέ δώσει εντολές λογοκρισίας, ούτε έχει εκφραστεί αρνητικά για την εργασία άλλων δημοσιογράφων.

Σε ενδεικτικό άρθρο του, ο Θανάσης Καρτερός επικεντρώνεται σε μια αναφορά του για τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, συνδέοντάς τον με την κακοποίηση ανθρώπων από τον Γεωργιάδη, τονίζοντας ότι αυτά τα σχόλια δεν έχουν σχέση με την αλήθεια της δημοσιογραφίας. Από την πλευρά του, ο Άγγελος Προβολισιάνος υπενθύμισε ότι εξαιτίας του Ποινικού Κώδικα που ψήφισε ο Καλογήρος, ο Γεωργιάδης δεν δικάστηκε, γεγονός που είχε προηγουμένως αναφερθεί.

Ο συγγραφέας του άρθρου παρατηρεί ότι οι αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες είχαν σοβαρές συνέπειες. Ο Καλογήρου διαφοροποίησε τις νομικές κατηγορίες, με αποτέλεσμα κάποιες αδικοπραγίες να μετατραπούν από κακούργημα σε πλημμέλημα. Μάλιστα, η δυνατότητα για κακουργηματική δίωξη των τραπεζιτών περιορίστηκε, πλήττοντας την δικαιοσύνη.

Συνολικά, οι έρευνες και οι αποκαλύψεις είναι μέρος της δουλειάς και της ευθύνης των δημοσιογράφων, οι οποίοι αναδεικνύουν την αλήθεια, ανεξαρτήτως πολιτικών συμφερόντων. Αντικείμενο της δημοσιογραφίας είναι η πληροφόρηση και η έρευνα για τη διαφάνεια. Η διαρκής αναζήτηση της αλήθειας είναι αυτό που συνθέτει την κανονικότητα της δημοσιογραφικής δουλειάς, χωρίς αξιώματα και προκαταλήψεις. Πηγή: documentonews.gr